eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hasmenésjárvány: ki fogja kártalanítani a gazdákat?

Spanyolország elutasította, hogy csak 150 millió eurós kártérítést kapjon a németországi hasmenés járvány miatt a gazdáit ért károkért. Több európai ország is határozottan lobbizott azért, hogy kompenzálják őket a fiaskó miatt.

Zsúfolásig megteltek az észak-német kórházak, ahol a még mindig rejtélyes eredetű hasmenésjárvány betegeit kezelik, miközben Európa más országaiban a fejüket fogják a gazdák, amiért a megijesztett fogyasztók nem vásárolnak friss importzöldséget.

Belgiumban a paradicsomot semmisítik meg, Spanyolországtól a németek nem voltak hajlandóak átvenni az uborkát, ezért az Európai Parlamentben az egyik spanyol képviselő egy uborkát lengetve követelte "a zöldség becsületének helyreállítását".

Az áldozatok családja és az érintett gazdák egyáltalán nem találják viccesnek a történteket. A német kormányt sorozatos bírálatok érik, amiért képtelen megállapítani a fertőzés eredetét, és hagyta, hogy a spanyol és más termékeket tévesen bélyegezzék meg.

Az Európai Uniós agrárminiszterek válságtanácskozása után Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos közölte, hogy 150 millió euróval kompenzálják az érintett gazdákat. Rosa Aguilar spanyol miniszter azonban azonnal közölte, hogy nem fogadja el az ajánlatot. Csatlakozott hozzá francia kollégája Bruno Le Marie is.

Az EU-biztos erre azt mondta, hogy néhány napon belül új ajánlattal áll elő, de figyelmeztette a spanyolokat: ne számítsanak arra, hogy a kompenzáció elérheti a piaci érték 90 százalékát. Mivel a tanácskozáson az agrárminiszterek találkoztak, ezért nem is került szóba az áldozatok és betegek kártalanítása.

A hasmenésjárvány eddig több mint 20 ember halálát követelte, jobbára Németországban. A betegek száma még sokkolóbb - több mint 4200-an lettek rosszul. 700 embernél súlyos szövődmények alakultak ki.

Európai tudósok továbbra sem tudják megállapítani a fertőzés eredetét. Ennek nyomán európaiak tömegei mondanak le egy sor élelmiszerről, Oroszország pedig megtiltotta az EU-ból származó zöldségek importját. A spanyol gazdák azt mondják, hogy heti 200 millió euró kárt szenvednek el, az olasz gazdák kára 100 millió, a hollandoké 50 millió.

Spanyolország azért kampányol, hogy a 400 millió euróra becsült károk nagy részét Németország térítse meg. Brüsszel azonban ezt kizárta - az agrárbiztos közölte, hogy közös forrásokból kártalanítják a gazdákat. Szakértők azt mondják: minél több idő telik el, annál nehezebb lesz meghatározni a fertőzés forrását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×