eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Duplájára drágulhatnak az élelmiszerek

Sürgősen át kell alakítani a világ élelmezési rendszerét, különben évtizedeken belül további milliók éheznek majd a Földön, miután duplájára ugranak az élelmiszerárak - állítja az Oxfam segélyügynökség.

Túlnépesedett bolygó, az extrém időjárás miatt pusztuló termés, politikai feszültség - "tökéletes vihar" képét festi fel az egyik legnagyobb nyugati segélyügynökség, az Oxfam a közeljövőre.

2030-ra egyes élelmiszerek ára több mint kétszerese lesz a mainak, és a Föld legszegényebb lakosai jövedelmük 80 százalékát költik majd erre.

Az okok között ott a klímaváltozás, a környezet romlása, a népesség és az energiaárak emelkedése, csakúgy, mint a tejtermékekre és húsra megnőtt kereslet, a városiasodás és az, hogy egyre több termőterületet sajátítanak ki bioüzemanyag előállítására.

2050-re a világ lakossága a mostani hét milliárdról kilenc milliárdra nő, míg az élelmiszer iránti kereslet ennél drasztikusabban, 70 százalékkal ugrik meg. A mezőgazdaság ekkorra érzi majd meg igazán a klímaváltozás negatív hatásait, az aszályokat, árvizeket és viharokat. A kukorica ára a következő húsz évben több mint duplájára ugrik - állítja a brit székhelyű segélyügynökség.

Bár sokáig csökkent az éhezők száma, most ismét emelkedésnek indult, pedig a Föld táplálni tudná lakóit - állítja az Oxfam.

A segélyügynökség egyben nyomásgyakorló szervezet is, és a "Jobb jövő magjait elvetni" című tanulmány publikációja egy nemzetközi kampány kezdetével esik egybe. Az Oxfam 45 országban kampányol majd és megoldási javaslatai közt szerepel a vízpazarlás megszüntetése és a fenntartható mezőgazdasági termelés bátorítása. A "túlfogyasztásra, a marhahúsra és tejtermékekre épülő nyugati modell" sokkal több természeti erőforrást terhel le, mint a gabonatermelés és az Oxfam nem fogja vissza magát a kritikával:

"Az iparosodott országok több, mint felében a lakosság legalább 50 százaléka túlsúlyos, és a fogyasztók által elpazarolt étel aránya hatalmas, akár 25 százalék is lehet" - állítják.

Az ügynökség szerint fel kell számolni a védővámokat és nem szabad hagyni, hogy nagyvállalatok és befektetők uralják az élelmiszer és vetőmag kereskedelmét.

A kisgazdaságok lehetnek a hatékony termelés motorjai - ha segítenek nekik befektetésekkel, az infrastruktúra feljesztésével és a piacokhoz való hozzáféréssel - véli az Oxfam, amely globális irányítást akar látni az élelmiszerválságok megakadályozására. Bár 2008-as nagy krízis idején több nagy nemzetközi találkozót is rendeztek, az Oxfam szerint semmilyen koordináció nem történt, és 30 ország kiviteli tilalmat rendelt el élelmiszereire. Az ENSZ a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a növekvő élelmiszerárak zavargásokat robbanthatnak ki a fejlődő világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×