eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

WikiLeaks: Kína azt sem bánná, ha Dél irányítaná az egyesült Koreát

Kína elfogadná az egyesült Koreát, ha az nem lenne ellenséges vele szemben - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott, és vezető médiumoknak átadott amerikai diplomáciai sürgönyökből. Az anyagok szerint egy magas rangú kínai vezető gunyoros hangnemben nyilatkozott a szövetséges Észak-Koreáról, amely a múlt héten tüzérségi támadást intézett egy dél-koreai sziget ellen.

Az újabb WikiLeaks-anyagokból kiderül, mekkora fontosságot tulajdonítanak az amerikaiak és a dél-koreaiak annak, mit gondol Kína elszigetelt keményvonalas kommunista szövetségeséről.

Miközben a hivatalos retorika a kommunista időket idézi és "történelmi kötelékekről" beszél, úgy tűnik, Kínát az sem zavarná, ha elbukna a sztálinizmus utolsó bástyája. A volt dél-koreai miniszterelnök-helyettes arról számolt be a szöuli amerikai nagykövetnek, hogy Kína elfogadná Korea egyesítését, és azt, hogy a déliek vegyék át Észak irányítását, feltéve, ha az új állam nem lesz ellenséges. Megjegyzése szerint a kínaiak "jóindulatú szövetséget" akarnak.

A kiszivárgott beszélgetések szerint a kínai vezetők gunyorosan beszéltek Észak-Koreáról: egy hisztis kisgyerekhez hasonlították, amely magára akarja irányítani a figyelmet. Szerintük az északiak rakétatesztjei és katonai provokációi azt a célt szolgálják, hogy Washington közvetlenül tárgyaljon velük. Az anyag szerint ezt a volt kínai külügyminiszter-helyettes, He Javej mondta egy amerikai illetékesnek.

Kína készül arra az eshetőségre is, hogy összeomlik a jelenleg harcias észak-koreai rezsim. Kínai illetékesek - egy nemzetközi segélycsoport név nélkül idézett képviselője szerint - arról beszéltek, hogy háromszázezer menekültet tudnának befogadni, de egy idő után le kellene zárniuk a határt, hogy fenntartsák a rendet. A diplomáciai sürgönyök ugyanakkor figyelmeztettek arra is: Peking nem tűrné el az amerikai csapatok jelenlétét a két Korea közötti de facto határt jelentő demilitarizált övezettől északra.

Elemzők arról kezdtek spekulálni, mennyire hihető, hogy Pekingnek valóban ez az álláspontja. Az egyik tábor szerint Kínának, mint exportáló országnak mindennél fontosabb a nyugalom és kiszámíthatóság, és ezért nem zavarná, ha az éhínség sújtotta, instabil Észak-Korea irányítását átvennék a déliek. A másik nézőpont szerint azonban még a múlt heti válság idején sem volt hajlandó keményen figyelmeztetni szövetségesét, és egyes illetékesek nyilatkozatait nem kell készpénznek venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×