eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jól gondoljuk át, mit osztunk meg a Facebookon

Háromhavi letöltendő börtönbüntetésre és ezerkétszáz eurós, mai árfolyamon több mint háromszázezer forintos pénzbírságra ítélte a nyugat-franciaországi Brest város bírósága azt a fiatalembert, aki a Facebookon gyalázta a rendőröket. A 19 éves fiú azért sértődött meg, mert egy januári közlekedési ellenőrzéskor ittas vezetésen érték. Az egyenruhások a helyszínen elkobozták tőle a gépkocsiját, így gyalog kellett hazamennie.

A fiú a rend őreit a legválogatottabb szitkokkal illető "véleményét" az eset után azonnal közzé tette a közösségi oldalon, és azt három hónappal később, véletlenül fedezték fel az érintettek, akik mindjárt feljelentést is tettek. A bíróság nyilvános sértegetés címén ítélte el a zord kritikust, és az elemzők az eset kapcsán immár azt hangsúlyozzák, hogy a rendhagyó döntéssel a testület megmutatta, hogy az internet világában is érvényesek a törvények.

A francia hatóságok egyébként egyre inkább figyelik a világhálót; egy motoros férfinak novemberben azért kell bíróság elé állnia, mert a YouTube videomegosztó oldalon közölte, hol és milyen körülmények között, illetve mennyivel lépte túl a megengedett sebességhatárt. A rendőrség szeptember elején buktatta le a nyugat-franciaországi utakon saját dokumentációja szerint olykor 300 kilométeres óránkénti sebességgel is száguldozó motorost.

Az ügy érdekessége, hogy a férfit egy alkalommal egy radar is lefényképezte az egyik autópályán, akkor éppen 260-nal szlalomozott az autók között, de nem sikerült azonosítani, mivel a motorokon csak hátul van rendszámtábla. A lebukást a YouTube-os fényképek hozták meg, a számítógép IP címe, azaz hálózati azonosítója alapján ugyanis a rendőröknek sikerült megtalálniuk a szabálytalankodót.

A motorosnak a sebességkorlát túllépése mellett mások életének veszélyeztetése, illetve a fényképek közzététele által elkövetett, "meg nem valósított bűncselekményre való felhívás" címen kell bíróság elé állnia, és amennyiben minden vádpontban bűnösnek találják, akár öt év börtön- és 45 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×