eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még egyszer nem fordulhat elő, hogy télen ne legyen gáz

Mi történjen, ha hirtelen akadozni kezd az európai országok gázellátása? Erről fogadott el akciótervet az Európai Parlament. Tavaly télen több ezer európai otthon maradt fűtés nélkül Ukrajna és Oroszország gázvitája miatt. A megállapodást még a nemzeti parlamenteknek is szentesítenie kell.

Az EU szeretné elkerülni, hogy tehetetlennek tűnjön polgárai szemében, amikor az energiaszállítás biztonságáról van szó. Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz tavalyi vitája az Ukrajnán keresztül való szállítás tranzitdíjairól és a tartozásokról oda vezetett, hogy több EU-tagállamban, egyes városokban néhány napra kikapcsolták a fűtést, és milliók fagyoskodtak.

Az Európai Parlamentben megszavazott javaslatok arra kötelezik a gázszállítókat, hogy különlegesen hideg időben, vagy a szállítások elakadása esetén is fenntartsák a folyamatos gázellátást. Emellett nagyobb hatalmat adnak az Európai Bizottságnak, hogy koordináló szerepet jászon az esetleges szállítási válságok idején.

Az új intézkedés szerint a tagállamoknak fel kell készülniük egy 30 napon keresztül tartó szállítási stopra: vagy növelniük kell tartalékaikat, vagy szerződéssel kell lekötniük készleteket. A Bizottság eredetileg 60 napos időszakot akart meghatározni a javaslatban, ezt azonban több tagállam nem fogadta el.

Vészhelyzetnek minősül majd, ha már egyetlen tagállam jelzi, hogy akadozik a gázszállítása.

A javaslatot még a nemzeti parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk. A tagállamoknak három évük van arra, hogy gázvezetékeiken olyan új kapcsolódási pontokat hozzanak létre, amelyeken keresztül át tudják egymás felé irányítani gázkészleteiket. Ezzel rugalmasan tudnak majd reagálni az esetleges válságra - véli a bizottság. Az EU közel másfél milliárd eurós támogatást hagyott jóvá ilyen projektekre. Ezzel a szállítási lehetőséggel élt például Szlovákia a tavalyi krízis idején.

Oroszország elégíti ki Európa földgázigényeinek egynegyedét, az orosz gáz jobbára elöregedett ukrán és belarusz vezetékeken keresztül érkezik az EU-ba. Az állami érdekeltségű Gazprom energiacégnek mindkét ország hatóságaival volt vitája az elmúlt három évben, és korlátozta a szállításokat, amit az európai fogyasztók is megéreztek.

A különböző európai energiacégek az ilyen esetekre felkészülve gáztartalékokat halmoztak fel, ám korábban nem volt megoldott, hogy ezeket válság esetén egymás között is meg tudják osztani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×