eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az igazi James Bond nem ránthatott fegyvert

Az igazi James Bondoknak nem volt biankó csekkjük arra, hogy bárkit megöljenek, viszont számíthattak azokra a kollégáikra, akik elmés szerkezetekkel próbálták segíteni a munkájukat - ez derült ki az angol titkosszolgálat most kiadott történetéből. Akármennyire is ügyesek voltak a brit kémek, egy dolog meglepte őket: Hitler és Sztálin megállapodása Lengyelország felosztásáról.

Volt köztük nőcsábász, nőnek öltöző férfi, és tengerparti kaszinóba vízhatlan ruhában, kémhajóról érkező ügynök, egyikük pedig Trockij titkárnőjének a szeretője volt. A brit MI6, azaz a külföldi kémszolgálat ügynökei azonban nem gyilkolhattak szabadon - olvasható a szervezet most kiadott történetében.

A szerzőnek, Keith Jeffreynek szabad bepillantást adtak az MI6 dokumentumaiba, azzal a megkötéssel, hogy a kész könyvet cenzúrázhatják - és a szervezet 1949-nél húzta meg a határt. Az írónak csak eddig volt szabad megírnia az ügynökség történetét, így a hidegháború minden bizonnyal érdekes epizódjai kimaradtak belőle.

A könyvből kiderül, hogy az igazi James Bondok mindennapi emberek - nők és férfiak voltak, de előfordultak köztük érdekes karakterek. Sokak szerint Bond prototípusa a szuperkémet megalkotó Ian Fleming barátja, az oroszul is beszélő Wilfred "Biffy" Dunderdale volt, aki Párizsban dolgozott, és a lányok és gyors autók iráni vonzódásáról volt híres.

Dudley Clarke ügynököt a francoista hatóságok 1941-ben letartóztatták Madridban - női ruhában. Mivel nem tudták megállapítani, hogy kém volt-e, vagy csak vonzódott a női divathoz - elengedték. Pieter Tazelaar ügynököt a világháború idején egy holland kaszinónál tették partra, úgy, hogy szmokingját egy különleges gumiruha védte. Mielőtt a rulett asztal felé vette volna az irányt, még jófajta Hennessy konyakkal is lefröcskölték, hogy teljes legyen a mulatozó úriember imázsa.

Az ügynökség 1909-ben jött létre, egyetlen alkalmazottja Mansfield Cumming volt, aki ezt írta naplójába: "Bementem az irodába, és ott maradtam egész nap, nem láttam senkit és nem volt semmi dolgom."

Az MI6 azóta nagyra nőtt és impozáns, várhoz hasonlító székháza van a londoni Temze-parton. Sokáig azonban sovány költségvetésből kellett fenntartania magát. Mint kiderült, az ügynökség a 30-as években még aktívan kémkedett Amerikában, de később rájöttek, jobb Washingtonnal barátságban lenni. A náci fenyegetés viszont komolyan aggasztotta az MI6-et, attól tartottak, vegyi fegyvert vetnek be a németek a londoni metrón.

Ezekben az években olyan komoly írók is a hírszerzésnek dolgoztak, mint Somerset Maugham, Graham Greene és Arthur Ransome - akinek Lev Trockij titkárnője volt a szeretője.

Hiába voltak okosak és intelligensek a brit kémek, az ügynökség nem mindig hallgatott rájuk: egyikük előre jelezte a Molotov-Ribbentropp paktumot, amellyel a náci Németország és a Szovjetunió felosztotta Lengyelországot, de nem vették őt komolyan. Az is sokkolta a szervezetet, hogy egyik ügynöke, Kim Philby a szovjeteknek dolgozott, mert soha nem gyanakodtak rá, hogy áruló lehet.

A könyv néhány mítoszt is eloszlat: a korai Bondok nem gyilkolhattak szabadon, viszont Q figuráját létező személyekről mintázták. Az ügynökségen belül ugyanis különböző elmés szerkezeteket, könnygázt kilövő tollat, rejtett kamerákat és a dokumentumokat elpusztító, robbanó iratszekrényeket dolgoztak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×