eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Minden három percben új állampolgárt avatott tavaly Nagy-Britannia

Nagy-Britanniában is elöregedőben van a népesség, adófizető kereső rétegre van szükség, hogy eltartsa a nyugdíjasok millióit. Ezért fontos a vendégmunkások bebocsátása, s nem kevésbé a bevándorlás. Legújabban nyilvánosságra hozott adatok szerint, tavaly minden három percben új állampolgárt avatott Nagy-Britannia.

A balti országok, Lengyelország és Magyarország európai uniós csatlakozása után tömeges vendégmunkás-beáramlás indult a világnak erről a részéről a jó elhelyezkedési lehetőségeket kínáló Nagy-Britanniába. Egy millióan érkeztek, főleg lengyelek. Dolgoznak a mezőgazdaságban, a gyárakban és az építkezéseknél, igen nagy keletje van az ügyes lengyel vízvezeték- vagy villanyszerelőnek, szobafestő-mázolónak.

Még angol kisvárosokban is egyre-másra nyíltak lengyel élelmiszer üzletek, az angolok is előszeretettel vásárolják a lengyel füstölt húsokat és savanyúságokat. Anglia milliós tételben importálja a lengyel sört.

Ami a magyarokat illeti, a fiatal üzleti eladók és a pincérek között van sok, aki megszólítja a régebben Angliában élő magyart, hogy "tessék csak nyugodtan magyarul beszélni". Emellett több ezer magyar au pair lány dolgozik a szigetországban.

Ahogy csökken a brit munkaerőpiac felvevőképessége és gyengül az angol font vásárlóereje, úgy esik vissza a közép-kelet-európai vendégmunkások száma. A lengyelek egy része elindult hazafelé, bár számosan letelepednek közülük, és öt év leteltével brit állampolgárságért fognak folyamodni.

A bevándorlás állandó politikai vita tárgya, különösen a konzervatív gondolkodású réteg tart az ország erőteljesen megmutatkozó elszínesedésétől. De a legújabb adatok szerint egy év alatt még soha nem kaptak annyian brit állampolgárságot, mint 2009-ben.

Tavaly 203.705 kérelmet ítéltek elfogadhatónak a hatóságok, és nőtt azoknak a letelepedési engedéllyel rendelkezőknek a száma, akik nem az Európai Unió állampolgárai. Õk is munkát vállalhatnak, szociális ellátásban részesülnek. Elsősorban az indiai szubkontinensről származnak, de sok közöttük a török és a kínai is. Öt év várakozási idő múltán ők is folyamodhatnak majd brit állampolgárságért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×