eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Olajkatasztrófa: a BP spórolása okozta a balesetet?

A BP olajtársaság szerint jól haladnak az olajszennyezés megfékezését célzó munkálatok a Mexikói-öbölben. Szerdától új módszerrel próbálják leállítani a szivárgást, közben azonban az elsüllyedt platform dolgozói a biztonsági rendszer hibáiról kezdtek el beszélni.

Chris Pleasant, a DeepWater Horizon platform volt dolgozója azt mondta az AP-nek: felettesei utasítására várt, hogy az áprilisi robbanás után aktiválja a vészlekapcsolót, amelynek feladata az volt, hogy a tenger mélyén elzárja az olajcsapot. Csakhogy a csapot nem tudták elzárni, mert nem működött a hidraulikus rendszer.

Az AP hírügynökségnek tucatnyi tanúvallomás került a birtokába. Ezekből az derül ki, hogy technikai hibák sora és a felettesekkel szembeni túlzott tisztelet is hozzájárulhatott ahhoz, hogy természeti katasztrófát okozott a több mint egy hónapja történt robbanás.

Szerdán a BP megindította újabb mentesítő akcióját, melynek során az úgynevezett "topkill" módszerrel, nehéz iszappal és cementtel próbálják betömni az olajkutat. Az, hogy a próbálkozás sikerrel jár-e, napok múlva derülhet ki.

Az amerikai parti őrség vizsgálata során közben elhangzott, hogy órákkal a katasztrófa előtt a BP egyik illetékese szóváltásba keveredett a platformon dolgozó munkásokkal, akik nem akartak a fúráshoz használt nehéz folyadék helyett tengervizet pumpálni a mélybe. A sósvíz kevesebb ellennyomást gyakorolt volna az óceán mélyéről feltörő nyomással szemben, és szakértők szerint a cserét azért vetették fel, hogy máshol használják fel a fúrási folyadékot.

A platform technikai vezetője, Doug Brown azt mondta: a BP embere felülbírálta a dolgozókat és közölte: "így lesz, és kész". Egy másik dolgozó kézírásos nyilatkozata szerint a munkás hallotta, "hogy a menedzserek arról beszéltek: a BP olcsó megoldásokat keresett és sós vizet akart a kútba pumpálni iszap helyett, úgy, hogy nem zárta el azt betondugókkal. Ezért törhetett ki a kút" - írta.

Az ügyben folytatott kongresszusi vizsgálat szerint a kitörés előtt annyira megnövekedett a nyomás, hogy "az különösen abnormális helyzetre" utalt. Egy második teszt azonban jó eredményt hozott, és így folytatták a sós víz betöltését.

A topkill módszer, melynek során cementtel próbálják eltömíteni a kutat, a felszínen működött, de ilyen mélységben még soha nem kísérleteztek vele. A BP mégis azt mondja, 60-70 százalék az esély arra, hogy sikerül betemetni a kutat.

Az amerikai közvélemény és különösen azok, akiknek megélhetését veszélybe sodorta a szennyezés mindeközben egyre inkább dühösek Barack Obama elnökre - derült ki felmérésekből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×