eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Háborús törvényszék elé idézhetik a szupermodellt

Az ENSZ nemzetközi háborús törvényszéke elé idézhetik Naomi Campbell szupermodellt. Az ügyészek szerint ugyanis Campbell egy úgynevezett "véres gyémántot" kaphatott ajándékba Charles Taylor volt libériai elnöktől, akit emberiség elleni bűnökkel vádolnak.

"A gyémánt a lány legjobb barátja" - tartja az angol mondás, de Nyugat-Afrikában, a kilencvenes években a gyémántok kereskedelme mérhetetlen emberi szenvedést okozott.

A drágakő miatt folytatódhatott kilenc éven át Sierra Leonéban a brutális polgárháború, melynek során a Forradalmi Egyesült Front gyakran bedrogozott harcosai - köztük sok gyerekkatona - emberek ezreinek kezét és lábát vágták le.

Az ENSZ háborús törvényszéke most tárgyalja a szomszédos Libéria volt elnökének, Charles Taylornak az ügyét. Taylort gyilkossággal, nemi erőszakkal, rabszolgatartással és gyerekkatonák toborzásával vádolják. Az ügyészség szerint Taylor látta el fegyverekkel a Forradalmi Egyesült Front, a RUF harcosait, cserébe a lázadók által elfoglalt területeken kitermelt gyémántokért.

Az ENSZ Különleges, Sierra Leonei bíróságán még januárban elhangzott, hogy Taylor egy "nagyméretű" gyémántot ajándékozott Naomi Campbellnek, egy olyan vacsora után, amelyet Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök rendezett.

A szupermodellt Mandela a Kék vonat nevű luxusvonaton látta vendégül. Jelen volt Mia Farrow amerikai színésznő, emberi jogi aktivista is. Farrow mesélte el, hogy Campbell a reggelinél elmondta: az éjszaka bekopogott hozzá két férfi - Charles Taylor emberei - és egy nagy gyémántot adtak neki. Farrow azt állítja továbbá, hogy Campbell azt mondta: Mandela gyermekvédelmi alapítványainak adja a gyémántot, így nem is foglalkozott tovább az üggyel.

A hágai ügyészek szerint azonban egy "véres gyémántról" van szó. Ezeket annak idején majonézes üvegekben csempészték ki Sierra Leonéból Dél-Afrikába, ahol fegyvereket vettek értük. Taylor a bíróságon "nonszensznek" minősítette a történetet, és Campbell is tagadja, hogy gyémántot kapott volna a volt libériai elnöktől. Amikor áprilisban egy amerikai tévéinterjú során erről kérdezték, otthagyta a stúdiót.

A dühkitöréseiről ismert modell goromba viselkedése miatt már többször járt bíróságon, de háborús törvényszék elé még nem állt. Nemrégiben gyerekkori élményeivel magyarázta viselkedését, és elismerte, hogy sok embert megbánthatott. A Nelson Mandela alapítvány közben azt mondta: nincs nyoma annak, hogy egy gyémántot kapott volna Campbelltől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×