eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Felmentették az 1958-as Szoboszlay-per vádlottjait

Romániában felmentették az 1958-as Szoboszlay-per 57 elítéltjét. Szoboszlay Aladár pécskai római katolikus papot és társait azért ítélték halálra, mert román-magyar konföderációt akartak létrehozni.

A kolozsvári táblabíróság háromévi aktatologatás után jogerősen felmentette az 1958-as Szoboszlay-per 57 elítéltjét, akik közül hárman vannak még életben.

Szoboszlay Aladár pécskai római katolikus papot és kilenc társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték halálra és végezték ki 52 évvel ezelőtt. A per többi vádlottját életfogytiglani, illetve 8 és 25 év közötti börtönbüntetésre ítélték.

Az volt a bűnük, hogy 1955-től egy román-magyar konföderáció létrehozását kezdték szervezni, mely elképzelésük szerint megszüntette volna az etnikai feszültségeket. Emellett fel akarták számolni a kommunista diktatúrát, és vissza kívánták állítani az alapvető polgári jogokat. A szervezkedésnek egyaránt voltak magyar és román tagjai.

Először 1956 augusztusában, majd a magyar forradalom kirobbanása után, októberben akartak romániai felkelést kirobbantani egy Bukarest közeli páncélos katonai alakulat ezredesének a segítségével. A terv azonban meghiúsult. Egy Iosif fedőnevű ügynök jelentett a Securitaténak a szervezkedésről, és a kommunista hatalom 1957-ben könyörtelenül lecsapott a román és a magyar résztvevőkre egyaránt.

Azoknak is sok évig kellett börtönben sínylődniük, akik tudtak a szervezkedésről, de nem jelentették azt. Õk az 1964-es amnesztiarendelettel szabadultak a rácsok mögül.

A Szoboszlay-per újratárgyalását Szoboszlay Aladár testvére kérésére Kincses Előd ügyvéd indította el. Mint elmondta, az ítélet precedensértékű, hiszen Romániában ez az első per, amelyet a kommunista rendszer áldozatainak a rehabilitálásáért indítottak. Az elítéltek hozzátartozói most abban reménykednek, hogy azt is megtudják, hova temették el annak idején a kivégzett Szoboszlay Aladárt és társait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×