eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elszabadultak az indulatok az ukrán parlamentben - videóval

Az ukrán parlament botrányos jelenetek után kedden ratifikálta az Oroszországgal kötött, úgynevezett "támaszpontot gázért" egyezményt. A megállapodást az ország kiárusításának tartó képviselők tojásokkal dobálták meg a kormánypárt embereit, majd valaki két füstbombát is a képviselők közé dobott.

Dulakodás, a tojásdobálás ellen esernyő mögé bújó képviselő, füstbomba - túlpörögtek az érzelmek reggel a kijevi parlamentben, a radában, ahol a képviselők a reggel ratifikálták azt az egyezményt, amelynek értelmében Ukrajna harmadával olcsóbban kap földgázt Moszkvától, cserébe pedig az orosz flotta továbbra is megtartja szevasztopoli támaszpontját.

A komikusnak tűnő jelenetek ellenére Ukrajnában az a kérdés, mennyire kösse össze Kijev a sorsát Oroszországgal. A Moszkva iránti szimpátiáról ismert Viktor Janukovics elnök a múlt héten állapodott meg orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel az ukrán gazdaság és fogyasztók számára különösen fontos olcsó gázszállításokról, és arról is, hogy az ukrán ráda és az orosz duma egyszerre ratifikálja az egyezményt.

Az acél árának visszaesése nyomán az engergiaéhes Ukrajnát a Nemzetközi Valutaalapnak kellett kimentenie. Moszkva ezt felismerve ajánlotta fel: Kijev több milliárd dollárt takaríthat meg, ha további 25 évig maradhat az orosz flotta a Krímben.

Az alku azonban azt is jelenti, hogy Ukrajna a belátható jövőben nem lesz NATO-tag - amit az ország lakóinak többsége nem bán, de ami elkeseríti a politikai elit nyugatos részét.

Hétfő este már amúgy is feszült volt a légkör, amikor az Olaszországból hazafelé tartó Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Kijevben megállva újabb meglepő ajánlattal állt elő: vonják össze a két ország atomenergia-ágazatát, és közösen exportáljanak áramot harmadik országokba. Putyin nyíltan elismerte, hogy a "bázist gázért alku" közelebb viszi a Narancsos forradalom után még Nyugatra törekvő, ám a gazdasági válság nyomán az idén a Moszkva-barát Janukovicsot megválasztó Ukrajnát.

Az ukrán belpolitikát árnyalja az is, hogy, szemben a nyugati régiókkal, az ország jelentős része - így a Hruscsov néhai szovjet pártfőtitkár által Oroszországtól Ukrajnának átadott Krím lakossága is - oroszul beszél, és nem akarja megszakítani kapcsolatait Moszkvával.

A kijevi ráda előtt az egyezmény több ezer ellenzője gyűlt össze, Viktor Juscsenko volt elnök pedig az alkotmány megsértésével és az ország kiárusításával vádolta meg utódját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×