eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Munkát talált a gazdasági válság arca

Két évig tartott az Egyesült Államok a gazdasági válság arcának kikiáltott férfinek, hogy állást találjon. Az egykori menedzser hirdetőtáblákkal a vállán, szendvicsemberként rótta az utcákat. Nem adta fel, de sokáig kellett várnia.

Egy öltönyös-nyakkendős üzletember teljesen hétköznapi látvány a manhattani utcán - de nem akkor, amikor a hátára és mellére akasztott hirdetőtáblán adja hírül, hogy "már majdnem hajléktalan". Paul Nawrocki játékgyári menedzser 2008-ban az amerikai recesszió arcává vált. A róla készült fénykép nyomán foglalkozni kezdett vele a CNN, és külföldi fotóriporterek követték. Több mint száz interjút adott, de a hírnév nem segített - munkanélküli volt, és sokáig az is maradt.

Az 59 éves szenvdicsembert nem halmozták el állásajánlatokkal, közben pedig egyre nagyobb nyomás nehezedett rá. Felesége beteg volt, és arról kellett döntenie, hogy az orvosokat fizeti, vagy a lakáshitelt.

A házaspár tavaly csődöt jelentett, a szegényeknek járó élelmiszerjegyekből kezdtek ennivalót vásárolni és jótékonysági konyhákra jártak, miközben a családjuk is segítette őket. Közben várták, mikor közli velük a bank, hogy visszaveszi New Yorktól 100 kilométerre fekvő otthonukat, ahonnan korábban Nawrocki a nagyvárosba ingázott.

Most megjelent egy reménysugár: az exmenedzser ugyanis 99 heti munkanélküliség után végre állást kapott. Igaz, hogy korábbi évi 100 ezer dolláros fizetése felét kapja, de mégiscsak dolgozhat. Nawrocki elmondta az AP-nek, hogy a média, ha segített, akkor is csak közvetve. A munkahely úgy jött össze, hogy elment egy szakmai állásbörzére, ahol egy ismerőse bemutatta leendő főnökének, az interjú után pedig felajánlották neki az állást.

"Egy héttel ezelőtt már eljutottam tűrőképességem határáig. Erre felhívnak, hogy néhány nap múlva munkába állhatok" - mesélte. Azt is elmondta azonban, hogy fél évi hátraléka van a lakáshitelén, és nem tudja, hogyan tud majd törleszteni. Az amerikai média Nawrocki történetével próbálja illusztrálni, hogy a világ legnagyobb gazdasága kezd egyenesbe jönni: márciusban például 162 ezer új munkahely jött létre, bár a munkanélküliség továbbra is magas.

Közben Angliában a jeles tanuló, Vicky Harrison nem tudta elviselni a munkanélküliséggel járó stresszt. A 21 éves, szüleivel élő lány 200 elutasított jelentkezés után öngyilkosságot követett el. Szülei elmondták: az állástalanság egyre inkább aláásta az önbizalmát, és már semmit sem várt a jövőtől. A brit adatok szerint az év elején tovább nőt a fiatalkorúak munkanélkülisége és ebben a korcsoportban közel egymillióan nem tudtak munkát találni. Az összes munkanélküli száma elérte a 2,5 milliót a szigetországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×