eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Drágul a hitel Athén számára

Tovább mélyült a görög adósságválság azt követően, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala közölte: Athén tavalyi deficitje még annál is magasabb volt, mint amennyit a félrevezető statisztikák után végül megállapítottak. A befektetők pánikszerűen szabadultak a görög részvényektől, és így Athén számára ismét drágult a hitel. A görög kormány pénteken hivatalosan kérelmezte a nemzetközi hitelcsomag aktiválását. A hírre Európa-szerte emelkedtek a bankrészvények és tőzsdeindexek, csökkent a görög államkötvények hozamfelára és a CDS-felár.

Görögország kezd ismét olyan lenni, mint az a lakótelepen élő ügyfél, akinek a bizalmatlan bankok csak irreálisan magas THM-mel adnak hitelt. Azután, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala közölte: a görög államkassza hiánya egy százalékka, vagy akár többel is magasabb volt, mint korábban gondolták, a Moody's hitelminősítő ügynökség leminősítette Görögországot. Az Eurostat jelezte: akár sokkoló mértékű, 14 százalékos hiányt is megállapíthatnak Athénnél.

A görög kormány a GDP négy százalékával akarja mérsékelni költségvetési hiányát, de már ez is a szakszervezetek heves ellenállásába ütközik.

A hírre a befektetők szabadulni kezdtek a görög állampapíroktól - ennek nyomán a kétéves futamidejű államkötvény hozama tíz százalék fölé emelkedett. Azaz ekkora kamatot kell majd fizetnie a görög államnak azok számára, akik hajlandóak megvenni a kötvényt.

Athénben a közalkalmazottak éppen 24 órás sztrájkot tartottak, amikor kipattant a hír. A leminősítés és a befektetői reakció azt jelenti, hogy Görögország mégis kénytelen lesz lehívni az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap rendkívüli hiteleit. Ezek feltételei között szerepelnek az eddigieknél is szigorúbb állami kiadáscsökkentések.

Görög illetékesek első ízben arról is beszéltek, hogy aggódnak: sikerül-e átütemezni azt a 8,5 félmilliárd eurós adósságtömeget, amelyet egy hónap múlva kell visszafizetnie Athénnek. Egy magas rangú forrás elismerte: kénytelenek lehetnek átmeneti hitelt is felvenni, amíg befut az Európai Uniótól a 40 milliárd eurós mentőcsomag első részlete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×