INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Egyre messzebbre megy az egészségügyi miniszter

Infostart

A brit közegészségügy 2007-ben kezdte meg küzdelmét a dohányzás ellen, a szívkárosodás és a tüdőrák-megbetegedések számának visszaszorítása érdekében. Akkor tiltották meg a pubokban, a vendéglőkben és a munkahelyeken a dohányzást. Az egészségügyi miniszter most újabb tiltó rendelkezések kibocsátására készül.

Nagy-Britanniában 2007-ben lépett érvénybe a munkahelyi dohányzást tiltó rendelkezés, és akkor emelték fel a cigarettavásárlási korhatárt tizenhatról tizennyolc évre. Reklámhadjárat indult a dohányzás ellen, a cigarettareklámokat pedig betiltották. Sikerült elérni, hogy a szigetország lakosságának immár csak a 21 százaléka dohányzik. Ha Magyarországon jár az angol turista, feltűnik számára, hogy ott még milyen sokan cigarettáznak.

A munkahelyi dohányzás betiltása azt eredményezte, hogy a megrögzött dohányosok naponta többször kimennek néhány percre az utcára, és a bejárat körül csoportosulva álldogálnak, pöfékelnek. Ezt tiltaná be az egészségügyi miniszter egyik új rendelkezése, arra hivatkozva, hogy az épületbe belépők a passzív dohányzás veszélyének vannak kitéve, tömény dohányfüst-felhőn kell áthatolniuk.

A másik rendelkezés meghozatala már nem ilyen egyszerű, mert felveti a személyi szabadságjogok megsértésének kérdését, a miniszter ugyanis szeretné betiltani a dohányzást az olyan gépkocsikban, amelyekben gyerekek is utaznak. A tiltás helyett várhatóan csak enyhébb tartalmú, figyelmeztetés jellegű szöveg kerül kedden nyilvánosságra ez ügyben. A brit Népegészségügyi Intézet szakértője, Steven Field professzor a betiltást szorgalmazza, az egyén jogait védő szervezetek viszont azzal érvelnek, hogy helytelen, ha az állam beavatkozik a magánéletbe.

Andy Burnham egészségügyi miniszter megfontolás tárgyává tett egy harmadik javaslatot is, amely szerint a cigarettát a jövőben nem elegáns dobozolt kiszerelésben árusítanák, hanem barna papírzacskóban. A tárcavezető mindenképp azt szeretné elérni, hogy 2020-ra a brit lakosságnak már csak a 10 százaléka dohányozzon.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018