INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Külföldi kormányok mozgatják a hackereket?

Infostart / InfoRádió
Az amerikai erőművek és más különösen fontos szolgáltatók fele ellen követtek már el a hackerek támadásokat. A cégek informatikai hálózatait támadók között olyanok is vannak, akik gyaníthatóan külföldi kormányok sugalmazására cselekszenek.

A Drágán add az életed 4.0 című filmben Bruce Willis, a szuperhős egy számítógépes terroristával számol le egy informatikai zseni segítségével. A filmben a bűnözők túlterheléssel felrobbantanak egy földgázterminált, kikapcsolják a mobiltelefon-hálózatot és az áramszolgáltatás.

Úgy tűnik, Hollywood nem lőtt túl messze a célon, legalábbis, ha arról van szó, hogy egyesek miről álmodoznak. Egy friss felmérés szerint az amerikai erőművek, csatornavállalatok, vízszolgáltatók és más különösen fontos üzemek fele tapasztalja, hogy hackerek megpróbálják feltörni számítógépes rendszereiket.

A jelentés készítője ugyanakkor érdekelt abban, hogy a cégek költsenek a védelemre, mert nem más, mint az ismert vírusölő gyártója, a McAfee, de részt vett annak megalkotásában a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja is.

A közvélemény-kutatást 600 vállalati vezető bevonásával, 14 országban végezték. Bár neveket és incidenseket nem említenek, az AP megjegyzi: egyre nagyobb az aggodalom, hogy egyes kormányok állnak az infrastruktúra elleni fenyegetés mögött.

A 60 minutes nevű CBS-műsor tavaly novemberben azt állította, hogy a különösen súlyos brazíliai áramszüneteket hackerek okozták - a brazil kormány azonban nem tulajdonított nagy jelentőséget az állításnak.

Az Egyesült Államokban pedig szintén tavaly azt mondták kormányilletékesek, hogy "kémek" törték fel az amerikai elektromos hálózat rendszerét, és olyan rosszindulatú szoftvereket telepítettek, amelyek megakaszthatták volna a szolgáltatást.

A bűnözők emellett fontos fájlokat lophatnak el, e-maileket olvashatnak, vagy akár egy-egy szolgáltató berendezéseinek távvezérlésével is megpróbálkozhatnak. Ebben az segíti őket, hogy a cégek egyre inkább nem saját fejlesztésű, hanem kereskedelmi szoftvercégektől vásárolt rendszereket használnak. A költséghatékonyság jegyében ugyanis gyakran kívülről a rendszerre kapcsolódó szakemberekkel végeztetik el a karbantartást.

Az ilyen rendszerek sebezhetőségére volt inkább bosszantó, mint drámai példa, amikor szilveszterkor egy szentendrei uszoda számítógépes rendszere nem engedte kinyitni a vendégeknek az öltözőszekrényeket. Az informatikai karbantartó kívülről próbálta feloldani a zárat, ami nem sikerült, végül a helyi dolgozók csavarhúzókkal feszítették fel a szekrényeket.

De visszatérve a nagy szolgáltatók gondjaihoz, egy másik gyakori probléma, amikor a hackerek nem behatolnak a rendszerekbe, hanem lebénítják azokat. Az elkövetők szinte lehetetlen megtalálni, mert a támadást több "fertőzött" számítógépen keresztül hajtják végre, kutatók azonban apró jelekből próbálják kikövetkeztetni, kik lehetnek a támadók.


A címlapról ajánljuk