INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A vásárlók diktálják majd a földgáz árát

Infostart / InfoRádió
Túlkínálhat várható a földgáz piacon, ami csökkenti Oroszország befolyását - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)kiszivárgott jelentésében. A Globális Energia Előrejelzést hivatalosan a jövő héten publikálják. Annyit már tudni belőle, hogy a közeljövőben a vásárlók határozzák meg az árat, nem az eladók.

Ha igaz a Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa, akkor Oroszországnak - a gázszállításokon keresztül - kevesebb lehetősége lesz befolyásolni az európai politikát. Európában tartanak az általában az év elején kirobbanó gázszállítási vitáktól, amelyek ahhoz vezettek, hogy az idén többszázezer háztartásból tűnt el egy időre a fűtés.

Az EU-n belül továbbra is vita van arról, milyen mértékben kell csökkenteni a függőséget a Gazpromtól, miközben Moszkva az állítja: megbízható energiaszállító partner kíván lenni, és igyekszik csökkenteni a bizonytalanságot azzal, hogy például Ukrajna elkerülésével, az EU-t közvetlenül elérő vezetékeket épít.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség azt sugallja, hogy Moszkvának rugalmasabbnak és együttműködőbbnek kell lennie a jövőben. A tendenciát erősíti, hogy a világ országai egyre inkább a megújuló energiaforrások és az energiatakarékosság felé fordulnak. Olyan túlkínálat lesz a földgázból, hogy a létező vezetékeket sem tudják kihasználni. Az Egyesült Államoknak például le kell állítania az új, cseppfolyósított földgáz terminálok java részének építését.

A túlkínálat nemcsak a gazdaságát az energiaszállításokra építő Oroszországnak, de a szintén jelentős gáztartalékokkal rendelkező Katarnak és Iránnak is csapást jelent majd.

A jelentés szerint Oroszország továbbra is kiemelt szállítója lesz Európának, de az EU-nak olcsóbb alternatív forrásai is lesznek Észak-Afrikából és a Közel-Keletről. A klímaváltozást csökkentő lépések nem a földgázfelhasználás növekedéséhez, hanem annak visszaeséséhez vezetnek a 2020-as évektől - olvasható a kiszivárgott jelentésben.


A címlapról ajánljuk