eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: pixabay

Vigyázat, már a nyilvános töltőpontok is veszélyesek a mobiltelefonjainkra!

Kéretlen szoftvereket telepíthetnek, vagy éppen érzékeny adatokat lophatnak a nyilvános töltőpontokon a kiberbűnözők.

A nyilvános töltőállomásokat és egyéb, USB-s eszközöket a rosszindulatú felek könnyedén módosíthatják kényük-kedvük szerint, úgy, hogy például a töltés során programokat telepítsenek az áldozatok telefonjára – írja a hvg.hu.

A repülőterekre például érdemes saját töltőadaptert- és kábelt vinni, mert a legtöbb reptéren vannak szabadon használható konnektorok is. A vasútállomásokon a probléma hasonló, mint a repterek esetében: az emberek rohannak, és kevésbé gondolnak bele abba, hogy veszélyben lehetnek az adataik, ha egy ingyenes töltőállomást használnak. Erre rácsatlakozva pedig, ha a megfelelő jogosultságokat a támadó eszköze megkapja, akár a készüléken lévő adatokat is át lehet másolni. A megoldás itt is a saját töltő használata, vagy ha hálózati áramforrás nincs, akkor érdemes egy saját power bankra hagyatkozni.

A szállodákban azt javasolják, hogy az USB-töltőaljzatot ne hasznájuk, bármennyire praktikusnak is tűnik. Hasonló a helyzet a bérelt autókkal, ott sem szabad az USB-aljzatot használni, sosem tudni ugyanis, hogy korábban ki és milyen céllal piszkált bele a jármű számítógépébe. Ugyanezek vonatkoznak a turistalátványosságok, plázák és könyvtárak szabadon használható USB-s töltőportjaira is.

Jól szemlélteti a probléma súlyosságát, hogy tavaly már az FBI is figyelmeztetett az USB-s kapcsolatok veszélyeire. Ugyanez érvényes a nyilvános wifi-hálózatokra is: csak legvégső esetben szabad használni őket, akkor is kellő óvatossággal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×