eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pexels.com

Veszélyes rovar jelent meg Magyarországon, teniszütővel lehet csak lecsapni

Az ázsiai lódarázs először jelent meg Magyarországon, az emberekre nem veszélyes, de a méhekre vadászik.

Szeptember elején rossz hírt kaptak a magyar méhészek: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közölte, hogy Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs. Az elsőt a Szigetközben észlelték. Az OMME mosonmagyaróvári szervezetének vezetője, Varga Tamás Imre a Telexnek arról beszélt, várható volt az ázsiai lódarázs megjelenése, de azt gondolták, ez csak 3-5 év múlva következik be, és addigra valamilyen megoldást találnak a rovar elleni védekezésben.

„A franciák és a spanyol méhészek sokat szenvedtek vele. Abban reménykedünk, hogy itt, a Szigetközben csak egy fészkük lehet, és ha azt elpusztítjuk, időt nyerhetünk, gátolhatjuk a gyors terjeszkedést. Ugyanis ha az anyák tavasszal saját fészket építenek, akkor jövőre jóval több ázsiai lódarázs lehet a környéken” – magyarázta Varga Tamás Imre.

Aa lódarazsak befogásában azt tapasztalták, a légycsapó kevés, a leghatékonyabb eszköz erre egy teniszütő – most is ezt használták. Több példányt agyonütöttek vele, de volt, amelyiket élve kapták el: előbb leszorították őket, majd befogták.

Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa szerint az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé.

Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 centiméter), mint a nálunk élő európai lódarázs, és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Lakossági, közegészségügyi szempontból lényegi különbséget nem fog okozni, viszont előszeretettel vadászik házi méhekre.

Most a legfontosabb feladat az ázsiai lódarázs fészkének megtalálása a Győr-Moson-Sopron megyei Kimlénél. Ebben segítenének a környékbeli méhészek, de ez nehéz feladat, mert a folyók, a nádasok és az ártéri erdők is nehezítik a beazonosítást. Emiatt külföldi mintát követve abban gondolkodnak, hogy egy élve elfogott példányra rovarjelölő csipet tesznek, majd a jelet követve találnák meg a fészket.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×