eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az albertai tűzoltóság által közreadott felvételen erdőtűz pusztít a kanadai Alberta tartományban, Edson város közelében 2023. május 6-án, amikor az erdőtüzek miatt szükségállapotot rendeltek el a tartományban. A május 7-i hatósági jelentés 109 tűzfészekről számolt be, amelyek közül 33 fékezhetetlenül tombolt. Eddig hozzávetőleg 122 ezer hektár erdő égett le, mintegy húsz épület megsemmisült, 25 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.
Nyitókép: MTI/AP/Albertai tűzoltóság/The Canadian Press/Hoffmann György

A nagy üzemanyaggyártóknak óriási szerepe van az egyre gyakoribb észak-amerikai erdőtüzekben

A világ legnagyobb fosszilisüzemanyag-termelői felelősek az elmúlt negyven évben Észak-Amerika nyugati részén tomboló erdőtüzek által felperzselt terület több mint egyharmadáért - derült ki az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban frissen közzétett tanulmányok egyikéből.

Az Egyesült Államok nyugati részén és Kanada délnyugati részén pusztító erdőtüzek egyre súlyosabbakká váltak az elmúlt évtizedekben - hívta fel a figyelmet a tanulmány vezető szerzője, Kristina Dahl, a Union of Concerned Scientists nevű szervezet munkatársa. A lángok nagyobb intenzitással terjednek, nagyobb területeket pusztítanak el, magasabbra csapnak fel és több évszakon át tartanak - magyarázta.

A tudósok a vizsgált adatokat és az éghajlati modelleket kombinálták, hogy meghatározzák, milyen mértékben járult hozzá a 88 legnagyobb fosszilisüzemanyag-termelő - például az ExxonMobil, a BP, a Chevron és a Shell - szén-dioxid- és metánkibocsátása a légköri aszályhoz.

Arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek a vállalatoknak a kibocsátása felelős a globális átlaghőmérséklet 20. század eleje óta megfigyelt emelkedésének feléért, ami 0,5 Celsius fok.

Ez a hőmérséklet-emelkedés tizenegy százalékkal súlyosbította a vízgőznyomás-hiányt az Egyesült Államok nyugati légkörében.

A nagy vízgőznyomás-hiány miatt a levegő több nedvességet szív el a növényzetből és a talajból, ami azok kiszáradásához és gyúlékonyabb aljnövényzethez vezet.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a vízgőzhiány növekedésével a tüzek sújtotta területek is egyre kiterjedtebbek.

A Union of Concerned Scientists tanulmánya szerint az Egyesült Államok nyugati és Kanada délnyugati részén nyolcmillió hektárnyi terület pusztulása írható a legnagyobb fosszilisüzemanyag- és cementtermelők számlájára.

Ez az 1986 és 2021 között Észak-Amerika nyugati részén az erdőtüzek által felperzselt terület 37 százalékának felel meg.

Dahl elmondta, hogy eddig a lakosság viselte a pusztítás költségeit, ezért úgy látták, nagy szükség van arra, hogy jobban megértsük a nagy fosszilisüzemanyag-vállalatok szerepét a kedvezőtlen változásokban. "Az ő szerepüket akartuk reflektorfénybe helyezni, hogy vállalják a felelősségüket a tüzekért és azok következményeiért" - húzta alá a kutató.

(A nyitóképen: erdőtűz pusztít a kanadai Alberta tartományban, Edson város közelében 2023. május 6-án, amikor a tüzek miatt szükségállapotot rendeltek el a tartományban. A május 7-i hatósági jelentés 109 tűzfészekről számolt be, amelyek közül 33 fékezhetetlenül tombolt; addig hozzávetőleg 122 ezer hektár erdő égett le, mintegy 20 épület megsemmisült, és 25 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×