eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: YouTube/SpaceX

Gond adódott minden idők legnagyobb űrrakétájával, nem sikerült fellőni - videó

Technikai probléma miatt elhalasztotta a SpaceX a tesztkilövést.

"Repülésre készültünk, de ma nem lesz fellövés. Ám ez nem rossz hír,sőt, sok értékes adatot gyűjt a csapat" - hangzott el az élő közvetítésben a tervezett start előtti percekben, kicsivel azután, hogy Elon Musk a Twitteren baljós üzenetet tett közzé.

"Úgy tűnik, hogy egy nyomószelep befagyott, így hacsak nem kezd el hamarosan működni, ma nem lesz indítás" - írta a SpaceX vállalat feje.

Nem is lett, a start előtt 40 másodperccel leállították a folyamatot, az üzemanyaggal feltöltött, más tekintetben kilövésre kész űrhajó a kilövőállásban maradt.

Elon Musk korábban nagyon óvatosan nyilatkozott a kilövésről. "Millió módja van annak, hogy a rakéta meghibásodjon. Nagyon óvatosak leszünk, és ha bármi olyat látunk, ami aggodalomra ad okot, akkor a tesztrepülés elhalasztása mellett döntünk" - írta. Azt is megjegyezte, hogy csak 50 százalék esélyt ad a sikeres végrehajtásra.

Miután kiértékelik az adatokat és elhárítják a hibát, legkorábban 48 óra múlva tudják megismételni a tesztkilövést.

A világ legnagyobb és legnagyobb teljesítményű űrrakétája, a SpaceX által épített Starshipet magyar idő szerint 15.15-körül tervezték felbocsátani első teljes tesztrepülésére Texas államból. A másfél órás repülés során a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhant volna, míg az űrhajó-egység - a Földet csaknem megkerülve - Hawaii közelében landolt volna a Csendes-óceánban.

Forrás: YouTube/SpaceX
Forrás: YouTube/SpaceX

A Starshipet a NASA választotta ki és finanszírozta, hogy az Artemis-program keretében a következő amerikai űrhajósokat a Holdra juttassa. A következő lépés a Marsa utazás.

Az űrrakéta teljes hossza 120 méter, hajtóműveinek üzemanyaga metán. A Starship a műszaki leírása alapján 33 fő hajtóművel rendelkezik, tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és 100 ember eljuttatásához a Marsra.

Az élő közvetítés itt visszanézhető:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×