eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Senior man wearing ffp2 mask to avoid contagion by covid 19 coronavirus pushing cart in supermarket for shopping
Nyitókép: lucigerma/Getty Images

Durva halálozási hullám Európában a Covid után, a magyar számok kedvezőek, mégsem lehet örülni

2022 decemberében átlagosan 19 százalékkal emelkedett a többlethalandóság Európa országaiban a 2016-2019-es évek átlagához képest - közölte az Eurostat. Nálunk ez az arány kisebb volt, de érteni érdemes a számokat.

Jelentősen növekedett a halálozás Európában a 2020-2021-es Covid-járvány után. Az Eurosat 2022 decemberi jelentése egyenesen riasztónak tűnik.

A legmagasabb arányt 2022 decemberében Németországban regisztrálták (+37 százalék), de kimagasló növekedés volt látható Ausztriában (+27 százalék), Szlovéniában (+26 százalék), Írországban és Franciaországban (mindkettő +25 százalék) is. Húsz százalékkal többen haltak meg 2016-2019 átlagához képest Csehországban, Hollandiában és Észtországban (mind +23 százalék) és Dániában is (+22 százalék), továbbá Finnországban és Litvániában (mindkettő +21 százalék) is.

A Mandiner Kiss Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem kutatóorvosát kérte meg a számok értelmezésére. A szakember először is arra hívta fel a figyelmet, hogy "a járvány ideje alatt a kumulált, vagyis a továbbgörgetett többlethalandóság nagyon magas volt közép-kelet-európai országokban. Ideértve hazánkat is, ahol ugyan valamivel mérsékeltebb volt ez az érték, mint a környező országokban, de Nyugat-Európához képest mégis magasabb.

Az külön érdekesség erre az időszakra vonatkozóan, hogy egyes skandináv országokban, például Norvégiában a járvány időszakának nagy részében kevesebb volt a továbbgördített többlethalandósság, mint az azt megelőző években. Vagyis ezekben az országokban több életet sikerült megmenteni a Covid idején, mint a járvány előtt, ami a nagyon szigorú járványintézkedésekből, a fegyelmezett társadalomból és a fejlett egészségügyi rendszerből adódhatott.

Kérdés, hogy akkor most mi áll a halálozás megugrása mögött? Kiss Zoltán erre válaszul azt emelte ki, hogy a koronavírusjárvány során a maszkviselési szabályoknak és a távolságtartási intézkedéseknek hála,

nem voltak jelentős veszteségei az influenzajárványnak, a pneumococcus fertőzéseknek sem, szemben a korábbi évekkel,

ami azt hozta magával, hogy a téli járványokra érzékenyebb, főként idősebb krónikus betegek szerencsés módon életben maradtak. Magyarán az járványszabályok enyhítése után "főleg a nyugat-európai idősebb, de korábban sikeresebben megvédett, sérülékeny populáció már szembesül a hétköznapi felső légúti betegségekkel, ami talán azt is mutathatja, hogy a halálozás végül nehezen elkerülhető egy magasabb halálozási rizikóval rendelkező krónikus betegnek, talán csak elodázni lehet” – emelte ki a Kiss Zoltán.

Közép-Európában – beleértve hazánkat is – ezek a betegek már meghaltak a Covid-járvány idején.

Magyarán a Covid idején sikeresebben megvédett nyugat-európai magas rizikófaktorú betegek miatt nőhetett decemberben a többlethalandóság,

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×