eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Olajkút Orosháza és Csanádapáca között 2018. április 30-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Évtizedek óta tisztában volt az olajcég azzal, mit hoz a klímaváltozás, mégis tagadta

Az Exxon a hetvenes és a nyolcvanas években végzett kutatásai ijesztően pontosak voltak.

Ennek ellenére a következő évtizedeket azzal töltötték, hogy tagadták a felmelegedés hatásait saját üzleti érdekeik védelmére.

A frissen nyilvánosságra hozott eredmények szerint az Exxon már a hetvenes évek óta tisztában volt azzal, milyen következményekkel jár a fosszilis üzemanyagok használata – írja a The Guardian.

Pontosan látták a következményeket és a célokat is

Mindennek ellenére igyekeztek megelőzni a fosszilis üzemanyagok használatát tiltó intézkedések bevezetését. Egy új tanulmány azonban világossá tette, hogy az Exxon tudósai az 1970-es évektől kezdve ijesztően pontos előrejelzéseiket készítettek. A globális hőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás görbéjének emelkedését épp olyannak jósolták meg, mint amilyen lett.

Azt jósolták, hogy az olaj, a szén és más fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó, bolygót felmelegítő gázok kibocsátása miatt

évtizedenként körülbelül 0,2 Celsius-fokos globális felmelegedés

következik be. A Science című folyóiratban közzétett új elemzés megállapítja, hogy az Exxon előrejelzései összhangban voltak a független akadémiai és kormányzati modellekkel, és legalább olyan jók voltak, mint azok.

Tudták, hogy nem lehűlés jön majd

Geoffrey Supran, a Harvard Egyetem és a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet kutatói által végzett elemzés vezetője szerint mindez bizonyíték arra, hogy az Exxon bűnrészes a világ felmelegedésében és szándékosan vezetett félre mindenkit azzal kapcsolatosan.

A kutatás több mint 100 belső dokumentumot és tudományos publikációt elemzett, amelyeket vagy az Exxon tudósai és vezetői készítettek házon belül, vagy az Exxon tudósai írtak társszerzőként független publikációkban 1977 és 2014 között.

A tanulmány szerint a cég szakemberei helyesen utasították el azt a hetvenes évekbeli elképzelést, hogy új jégkorszak felé halad a világ, de

azt is megalapítottak, hogy a bolygó felmelegedéséért az ember a felelős, ezt a kétezres években fogják felfedezni és a világ azért küzd majd, hogy 2 fok alatt tartsa annak mértékét.

Mindezen tudás birtokában az Exxon az ellen kezdett el kampányolni, amit kutatói is biztosnak láttak. Még 2013-ban is tagadták, hogy a klímamodellek helyesek volnának és a fosszilis üzemanyagok használatának valós hatását mutatnák.

Segíthetett volna, ha nem hallgatnak

"Nemcsak csendben maradtak, miközben mindezt megtudták, de fel is szólaltak a tudományos eredményekkel szemben, amikor ez volt szükséges a vállalkozásukat fenyegető veszély miatt. Sokkal nehezebb lett volna a klímaváltozás tényét tagadni, ha az Exxon kiáll saját eredményei mellett" – mondta Supran.

Natalie Mahowald, a Cornell Egyetem klímakutatója szerint nagyon szerencsétlen körülmény, hogy a profit érdekében ezt az utat választotta az Exxon: ha nyilvánosságra hozzák adataikat, sokkal

hamarabb elkezdődhetett volna az átállás nap- és szélenergiára,

ami megkímélt volna minket a jelenlegi és a jövőbeli klímakatasztrófáktól.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×