eur:
389.37
usd:
361.17
bux:
68422.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Nem akárhogy okosítják a Google keresőjét

Mesterséges intelligenciával.

Aki gyakori használója a Google keresőnek, az biztosan találkozott már az úgynevezett snippettel. Ez alá különféle szövegtöredékek tartoznak, amiket a keresőmotorba beírt kifejezések generálnak – amolyan kis összefoglalóként. Bármilyen téma során találkozhatunk snippettel, ám fontos, hogy ezeket nem emberek szerkesztik, az algoritmus emeli ki őket az adott oldalon megtalálható szövegtengerből – emlékeztet a Hvg.hu.

Emiatt azonban tévedés is előfordulhat, például amikor a rendszer nem a releváns részt emeli ki egy-egy találatból. Szerencsére a Google is tisztában van ezzel, és ezért is döntöttek úgy, hogy tovább fejlesztik az egyébként már évek óta létező megoldást.

A munkához – írja a TechCrunch – a Multitask Unified Model nevű új mesterséges intelligenciát veszik igénybe, ami bizonyos értelemben képessé teszi a rendszert arra, hogy ellenőrizze saját munkáját. A modell ezt úgy éri el, hogy a félkövérrel szedett szövegrészeket összeveti a jó minőségű keresési eredményekkel, hogy lássa: az információ vajon akkor is megállja-e a helyét, ha valaki más megfogalmazásban keres ugyanarra a dologra.

Pandu Nayak, a Google egyik alelnöke szerint a munka másik része az lesz, hogy a rendszert képessé tegyék arra, mikor nem szükséges megjelenítenie ilyen feliratokat. Szerinte a probléma oka, hogy vannak helyzetek, amikor a beírt kulcsszóhoz egyszerűen nem tartozik egzakt válasz. A platform viszont úgy van lefejlesztve, hogy ilyenkor is próbáljon meg információt adni, még akkor is, ha az nem teljesen kapcsolódik a kereséshez.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Erős bejelentést tett Szijjártó: Kína előtt megnyílhat az út Paks II.-nél egy új megállapodással

Erős bejelentést tett Szijjártó: Kína előtt megnyílhat az út Paks II.-nél egy új megállapodással

Legalább 16 darab megállapodást írhat alá a magyar kormánnyal e heti látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnök, ebből pedi egy a nukleáris energia teljes portfólióját lefedő együttműködés lehet – jelentette be hétfő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az örmény kollégájával tartott hétfői sajtótájékoztatón. Korábban felmerült már, hogy akár Kína is beléphet a Paks II. projektbe, amit ez a tervezett egyezmény lehetővé is tenne.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×