INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

majomhimlő

who

átnevezés

Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.

Megszűnik a majomhimlő – új neve lesz

Infostart

A WHO nyílt konzultációt tart a majomhimlő új nevéről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyilvánosság segítségét kéri a majomhimlő vírus átnevezéséhez, ami része annak a folyamatos erőfeszítésnek, hogy eloszlassák a jelenlegi névvel kapcsolatos káros tévhiteket – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Bárki, aki új nevet szeretne javasolni, megteheti – áll a szervezet közleményében. A vírusok elnevezésének kiosztása általában a WHO hatáskörébe tartozik, de a szervezet lehetővé teszi, hogy az emberek egy online portálon keresztül nyújtsák be ötleteiket. A bejelentés közel két hónappal az után történt, hogy a WHO közölte, hogy a vírus átnevezését tervezi, miután nemzetközi tudósok és közegészségügyi tisztviselők követelték, hogy a jelenlegi elnevezés káros megbélyegzésre ösztönöz.

A korábbi járványkitörések során a majomhimlőt rágcsálókkal hozták összefüggésbe. Néhány helyi egészségügyi hivatal már más néven nevezi a vírust – Chicagóban például a közegészségügyi hivatal az MPV nevet használja.

Május óta a vírus világszerte több mint 31 ezer embert fertőzött meg, és az Egyesült Államokban volt a legtöbb megbetegedés. A vírus aránytalanul nagy arányban érinti a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat, és szoros érintkezés útján terjed.

Miután augusztus 8-án összehívott egy globális szakértői csoportot, a WHO úgy döntött, hogy átnevezi a majomhimlő két domináns változatát. A korábban közép-afrikai vagy Kongó-medencei kládnak, illetve nyugat-afrikai kládnak nevezett törzseket ezentúl hivatalosan I. kládnak, illetve II. kládnak fogják nevezni. A csoport úgy döntött, hogy a II. klád két különálló alkládból áll.

Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018