eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.
Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

Megszűnik a majomhimlő – új neve lesz

A WHO nyílt konzultációt tart a majomhimlő új nevéről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyilvánosság segítségét kéri a majomhimlő vírus átnevezéséhez, ami része annak a folyamatos erőfeszítésnek, hogy eloszlassák a jelenlegi névvel kapcsolatos káros tévhiteket – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Bárki, aki új nevet szeretne javasolni, megteheti – áll a szervezet közleményében. A vírusok elnevezésének kiosztása általában a WHO hatáskörébe tartozik, de a szervezet lehetővé teszi, hogy az emberek egy online portálon keresztül nyújtsák be ötleteiket. A bejelentés közel két hónappal az után történt, hogy a WHO közölte, hogy a vírus átnevezését tervezi, miután nemzetközi tudósok és közegészségügyi tisztviselők követelték, hogy a jelenlegi elnevezés káros megbélyegzésre ösztönöz.

A korábbi járványkitörések során a majomhimlőt rágcsálókkal hozták összefüggésbe. Néhány helyi egészségügyi hivatal már más néven nevezi a vírust – Chicagóban például a közegészségügyi hivatal az MPV nevet használja.

Május óta a vírus világszerte több mint 31 ezer embert fertőzött meg, és az Egyesült Államokban volt a legtöbb megbetegedés. A vírus aránytalanul nagy arányban érinti a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat, és szoros érintkezés útján terjed.

Miután augusztus 8-án összehívott egy globális szakértői csoportot, a WHO úgy döntött, hogy átnevezi a majomhimlő két domináns változatát. A korábban közép-afrikai vagy Kongó-medencei kládnak, illetve nyugat-afrikai kládnak nevezett törzseket ezentúl hivatalosan I. kládnak, illetve II. kládnak fogják nevezni. A csoport úgy döntött, hogy a II. klád két különálló alkládból áll.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×