INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

elvándorlás

drágulás

élelmiszer

üzemanyag

afrika

geotrendek

Afgán migránsok a kelet-törökországi Van városának közelében 2021. június 8-án, miután átszöktek a török-iráni határon. Az illegális bevándorlókat török területen először Vanba küldik az embercsempészek, akik fejenként  600-1000 dollárt kérnek a migránsoktól a határhelyzettől függően. A török belügyminisztérium június 16-án közzétett adatai szerint 2021-ben addig 53 176 illegális bevándorlót fogtak el. Az ENSZ statisztikái szerint 2019-ben 5 678 800 menekült vagy illegális bevándorló tartózkodott Törökországban.

Élelmiszerhiányt és migrációt hoz a háború

InfoRádió

A háború miatt várhatóan drasztikusan visszaesik az idei ukrán és az orosz gabonatermés, ami tovább súlyosbítja a már zajló élelmezési válságot – mondta az Inforádió GeoTrendek című műsorában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója. Pásztor Szabolcs kiemelte: becslések szerint Afrikában 400 millió ember függ az orosz és az ukrán gabonától, és már korábban is több tízmillióan éheztek. A szakértő szerint a háború miatt erősödő ellátási nehézségek társadalmi feszültséghez és a migráció fokozódásához vezetnek.

Pásztor Szabolcs a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban leginkább a klímaváltozás, az aszályos időszak miatt következett be a mozgás, most egy külső hatásra. Érdekességként jegyezte meg, hogy Afrika esetében a szubszaharai térségből az elvándorlási hajlandóság még mindig sokkal alacsonyabb, mint a fekete kontinens északi részeiről, miután a távolság is egy meghatározó tényező.

A vezető kutató arra is kitért, hogy sok országban például a kenyér ára elképesztően fontos, és akár már egy minimális drágulás miatt is képesek utcára vonulni emberek. Ez főként Afrikára értendő, de ide hozható Srí Lanka példája is – jegyezte meg Pásztor Szabolcs –, ahol az üzemanyagárak emelkedése, mi több, az üzemanyagok eltűnése, a különböző hiányok és az élelmiszerek drasztikus drágulása hónapokon át tartó tüntetéssorozatot robbantott ki, ami során az elnök is elmenekült az országból, miután a tiltakozók elfoglalták az elnöki palotát és egyéb hivatalos épületeket.

Hozzátette: Afrikában számos olyan esetet, helyzetet látni, amikor egy bizonyos ponton túl a lakosság már nem képes tovább tolerálni a magasabb üzemanyag- vagy élelmiszerárakat, és a nemtetszésüket jellemzően utcára vonulással, tüntetéssel fejezik ki, vagy még inkább megemelkedik az elvándorlás.

A teljes beszélgetést az InfoRádió Geo-Trendek című műsorában hallgathatják meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Kapcsolódó hang

Élelmiszerhiányt és migrációt hoz a háború
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018