eur:
390.48
usd:
358.95
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Afgán migránsok a kelet-törökországi Van városának közelében 2021. június 8-án, miután átszöktek a török-iráni határon. Az illegális bevándorlókat török területen először Vanba küldik az embercsempészek, akik fejenként  600-1000 dollárt kérnek a migránsoktól a határhelyzettől függően. A török belügyminisztérium június 16-án közzétett adatai szerint 2021-ben addig 53 176 illegális bevándorlót fogtak el. Az ENSZ statisztikái szerint 2019-ben 5 678 800 menekült vagy illegális bevándorló tartózkodott Törökországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Élelmiszerhiányt és migrációt hoz a háború

A háború miatt várhatóan drasztikusan visszaesik az idei ukrán és az orosz gabonatermés, ami tovább súlyosbítja a már zajló élelmezési válságot – mondta az Inforádió GeoTrendek című műsorában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója. Pásztor Szabolcs kiemelte: becslések szerint Afrikában 400 millió ember függ az orosz és az ukrán gabonától, és már korábban is több tízmillióan éheztek. A szakértő szerint a háború miatt erősödő ellátási nehézségek társadalmi feszültséghez és a migráció fokozódásához vezetnek.

Pásztor Szabolcs a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban leginkább a klímaváltozás, az aszályos időszak miatt következett be a mozgás, most egy külső hatásra. Érdekességként jegyezte meg, hogy Afrika esetében a szubszaharai térségből az elvándorlási hajlandóság még mindig sokkal alacsonyabb, mint a fekete kontinens északi részeiről, miután a távolság is egy meghatározó tényező.

A vezető kutató arra is kitért, hogy sok országban például a kenyér ára elképesztően fontos, és akár már egy minimális drágulás miatt is képesek utcára vonulni emberek. Ez főként Afrikára értendő, de ide hozható Srí Lanka példája is – jegyezte meg Pásztor Szabolcs –, ahol az üzemanyagárak emelkedése, mi több, az üzemanyagok eltűnése, a különböző hiányok és az élelmiszerek drasztikus drágulása hónapokon át tartó tüntetéssorozatot robbantott ki, ami során az elnök is elmenekült az országból, miután a tiltakozók elfoglalták az elnöki palotát és egyéb hivatalos épületeket.

Hozzátette: Afrikában számos olyan esetet, helyzetet látni, amikor egy bizonyos ponton túl a lakosság már nem képes tovább tolerálni a magasabb üzemanyag- vagy élelmiszerárakat, és a nemtetszésüket jellemzően utcára vonulással, tüntetéssel fejezik ki, vagy még inkább megemelkedik az elvándorlás.

A teljes beszélgetést az InfoRádió Geo-Trendek című műsorában hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A fél világot megrengette egy informatikai hiba: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

A fél világot megrengette egy informatikai hiba: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a problémát délutánra elhárították, de a negatív hatások még tartanak. Ez lehet a világ valaha volt legnagyobb hatású informatikai kiesése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×