eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

A szegény országokban kétszer annyira tarolt a Covid

A járvány korai időszakában tapasztalt halálozási adatok szerint a szegény országok viselték a leginkább ekkoriban a járvány terhét.

A szegény országok lakosainak kétszer akkora esélyük volt arra a pandémia kezdetén, hogy belehaljanak koronavírus-fertőzésükbe, mint a gazdag országokban élőknek – írja a Nature.

Az első adatok még arra engedtek következtetni, hogy ezekben az államokban mind a fertőzöttek, mind a halottak száma alacsony volt, ám a legfrissebb kutatások ettől drámai mértékben eltérő képet festenek.

Meglepően sok volt az idős fertőzött

Gideon Meyerowitz-Katz, az ausztráliai Wollongong Egyetem epidemiológusa kollégáival együtt 25 alacsony és közepes jövedelmű országban végzett tanulmányokból származó fertőzési és halálozási adatokat elemezett. Ezek még a koronavírus elleni vakcinák bevezetését megelőző időkből származtak.

2020 áprilisa és 2021 februárja között különböző korcsoportokba tartozó emberektől vérmintát vettek és SARS-CoV-2 elleni antitesteket keresve. Az antitestek jelenléte mutatta meg, hogy ki volt korábban fertőzött.

A gazdag országokban az idősebbek – akik egyébként a legveszélyeztetettebbek – kisebb valószínűséggel fertőződtek meg, mint a fiatalok. A kutatók azonban azt találták, hogy a legtöbb alacsonyabb jövedelmű országban a 60 évesnél idősebb felnőttek körében hasonló volt a koronavírus elleni antitestekkel rendelkezők aránya, mint a fiataloknál.

Fiataloknál háromszoros volt a halálozási arány

Ezekben az országokban sokan élnek többgenerációs háztartásokban, ami megnehezíti a fertőzött személytől való elkülönülést Meyerowitz-Katz szerint. Ráadásul ezeken a helyeken sok embernek nem volt lehetősége arra, hogy otthonról dolgozzon.

A halálozás kockázatának kiszámításához a kutatócsoport az országok fertőzési halálozási arányát vizsgálta, vagyis a fertőzöttek azon részét, akik belehalnak a betegségbe, beleértve azokat is, akik nem vizsgáltatták meg magukat vagy nem mutattak tüneteket. Az alacsony jövedelmű országokban

a 20 évesek átlagos halálozási aránya közel háromszorosa volt

a gazdag országokénak, a 60 éveseknél pedig majdnem kétszer akkora volt a halálozás kockázata, mint a gazdag országokban. Meyerowitz-Katz szerint a kockázatban mutatkozó éles különbség valószínűleg azért volt, mert az alacsony jövedelmű országokban az emberek kevésbé jutottak hozzá a jó minőségű egészségügyi ellátáshoz.

A tanulmány társszerzője, Ana Carolina Peçanha Antonio, a brazíliai Porto Alegre-i Hospital de Clínicas intenzív osztályos orvosa saját bőrén tapasztalta ezt. Az általa vezetett ideiglenes intenzív osztályon nem olyan személyzet dolgozott, aki képzést kapott volna a koronavírus ellátására, így neki és kollégáinak hatalmas erőfeszítéseket kellett tennie, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják, ez pedig nagyon nyomasztó teher volt az egészségügyi dolgozókra nézve.

A gazdag országok felelősségére is figyelmet irányítanak az eredmények

A halálozási arányok közti különbségeket az oltások megjelenése csökkenthette, de előfordulhat az is, hogy pont fordított folyamat ment végbe, mivel a vakcinákhoz is a fejlettebb államok fértek hozzá nagyobb mennyiségben. Fel is halmozták azokat, növelve az egyenlőtlenséget, hogy pontosan hogyan változott a halálozási mutató, nehezen felmérhető.

Az eredmények nem meglepők, de nem festenek túl pozitív képet arról, ahogyan a fejlettebb országok a szegényebbek esélyeinek romlásához hozzájárultak a világjárvány alatt.

A szegényebb országok lakosainak még mindig csak 16 százaléka kapott legalább egy adag oltást, a fejlett országokban ez az arány 80 százalékos. Az oltásadományok segítenek a helyzet megoldásában, de ehhez talán túl késő van: a fejlett országok egyre kevesebb forrást áldoznak a koronavírus elleni küzdelemre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×