eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Young woman wearing face mask
Nyitókép: ER_Creative/Getty Images

Epidemiológus: az oltás tényleg 80-90 százalékos hatékonyságú, de nem akármeddig

Oroszi Beatrix szerint az első, a második és a harmadik oltás is jelentősen emelte az ország koronavírus elleni védettségét, az oltatlanok pedig egyre visszahúzódóbban élnek.

Az oltáshatékonysággal kapcsolatos előadást tartott Egerben Oroszi Beatrix epidemiológus, aki korábban nem publikált, nagy mennyiségű adatra támaszkodva úgy vélekedett, egy oltatlan embernél minimum kétszeres a kockázata a megfertőződésnek, és ötszörös a kockázata annak, hogy Covid-19-cel összefüggésben meghaljon.

A Telex összefoglalójából kiderül az is, az oltatlanok mennyire visszahúzódóan élnek ma az elhangzottak szerint.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója, a kormány tanácsadója az adatokra támaszkodva azt is közölte, a harmadik oltás javított a védettségen. Erre úgy jutottak, hogy

  • megnézték, a fertőzöttek közt hányan voltak előzőleg oltva
  • az adatot összevetették a teljes magyar lakosság átoltottságával.

Ha a két arány megegyezne, az oltás nem érne semmit, ám a számokból kiderült,

a védőoltások eredményessége júniustól 80-90 százalékos volt, de ez a szám őszre egyre csökkent, a harmadik oltások pedig ismét növelték a védettséget, pedig még csak a lakosság hatoda kapott harmadik oltást.

Szerinte az NNK által az Átlátszónak kiadott adat - értelmezés nélkül - zavaró volt, mert ezekből az látszódhatott, hogy a fertőzöttek majdnem fele volt oltva.

"Holott tudjuk azt, hogy az oltatlanok feleannyian vannak, mint az oltottak" - húzta alá az epidemiológus. "Ha ugyanannyi eset jön egy feleakkora csoportból (az oltatlanokéból), akkor az alaphangon kétszeres kockázatot jelent. Kérem, magyarázzák el mindenkinek, hogy a fifty-fifty azt jelenti: az oltatlanoknál kétszeres a kockázat arra, hogy covidosok legyenek!" - tette hozzá

Azt is elmondta még, az oltáson kívül nincs még egy ilyen hatásos eszköz a kockázatcsökkentésre, de az is igaz, hogy ez nem elég, a maszkra és a távolságtartásra is szükség van.

Az előadásból továbbá kiderült, a két oltás jelentősen, 70-80 százalékkal csökkenti a védettséggel rendelkező halálozási kockázatát a nem oltottakhoz képest.

Világossá tette még Oroszi Beatrix azt is, hogy

a betegségen átesettség nem ad megfelelő védelmet.

A járvány a közzétett ábrák alapján Kelet-Magyarországon durvul a leginkább.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×