eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Kornisné Liptay Elza Szociális és Gyermekvédelmi Központban Tiszavasváriban 2021. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Harmadik oltás: jöhet a módosított vakcinák kora

A harmadik oltást felvevők ugyanazt a vakcinát kapják, mint az első két adag esetében, a kérdés azonban arról, hogy vajon nem lenne-e hatékonyabb egy a delta miatt frissített változat, a szakemberekben is felmerül.

Miért nem a legnagyobb valószínűséggel keringő, új törzsekre fejlesztett oltást használjuk? – tette fel a kérdést a Pfizernek Cody Meissner, a Tufts Medical Center munkatársa, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tanácsadója nemrégiben.

"Nem egészen értem, hogy miért nem delta elleni harmadik oltást adunk, mikor most éppen ezzel állunk szemben" – fogalmazott Patrick Moore, a Pittsburghi Egyetem munkatársa a múlt héten, amikor amerikai kormányzati szakértők arról vitatkoztak, hogy eljött-e az ideje a Modernával oltottak harmadik oltásának.

A válasz egyszerű: az ABC News cikke szerint az eddigi vizsgálatok azt igazolták, hogy a Pfzer vakcinájának eredeti változata is jól teljesít a deltával szemben. A gyártás szempontjából is kevesebb fennakadást jelent, ha az eredeti oltást alkalmazzák tovább, amíg az elég hatékony.

Készül az új oltás is

A Pfizer és a Moderna azonban a háttérben dolgozik egy új változaton is. Már tesztelik a deltára, illetve egy másik variánsra fejlesztett, kísérleti dózisokat, még tét nélkül megtanulva azt, hogyan lehet gyorsan módosítani az oltást abban az esetben, ha végül szükség lenne a változtatásra egy meglevő vagy jövőbeli variáns miatt.

Amit biztosan tudunk, hogy az amerikai adatok alapján

az mRNS-oltás és a Janssen egyadagos vakcinája is megfelelő védelmet nyújt a delta idejében is a súlyos megbetegedésekkel és a halálozásokkal szemben.

Egy újabb adagnyi vakcina segít az antitestszám növelésében, azon antitestekében is, amelyek a deltát sikerrel küzdik le.

Az immunrendszer szerint nincs akkor különbség

A vakcinák a koronavírust borító tüskefehérjét célozzák. Az ebben a fehérjében bekövetkezett mutációk a delta vírust fertőzőbbé tették, de az immunrendszer számára a változások nem tűnnek annyira jelentősnek – mondja Richard Webby, a St. Jude Gyermekkutató Kórház vírusszakértője. John Wherry immunológus szerint

nincs garancia arra, hogy a deltaspecifikus oltás jobban teljesítene.

Mivel azonban a delta jelenleg a domináns változat világszerte, szinte biztos, hogy ez lesz a közös őse a többnyire oltatlan világban kifejlődő következő variánsnak – mondja Trevor Bedford, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ biológusa és genetikai szakértője. A frissített vakcina a további mutációk kialakulását gátolhatná.

Vannak még kérdések

Az mRNS-oltások átalakítása viszonylag egyszerű, és a Pfizer és a Moderna kísérletezett is már ezzel: a béta variánssal szemben készítettek vakcinát, de az végül nem terjedt el világszerte. Két adaggal oltottak esetében már deltára frissített oltást is teszteltek, illetve pánkoronavírusoltáson is dolgoznak már. Nagyon fontos, hogy elemezzék, hogyan reagál a szervezet a frissített oltásokra, mivel az immunrendszer hajlamos arra, hogy az első vírustörzsre, amellyel találkozik, jobban emlékezzen.

Ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy egy valamelyest eltérő emlékeztető oltás a szervezet által már korábban termelt antitestek átmeneti megugrását váltja-e ki,

vagy szélesebb körű és tartósabb választ alakít ki,

amely még a következő mutációkra is jobban felkészülhet. Egyelőre azonban maradnak használatban a régi vakcinák, egész addig, míg a védettségben dráma visszaesést nem tapasztalnak. Akkor viszont eljön a váltás ideje.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 22. 20:36
×
×
×
×