eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

A szakembereket is meglepte, milyen árulkodó lehet már egy liter víz is

Hatalmas fejlődést hozhat az ökológiai kutatásokban az a módszer, melynek hatékonyságát legújabb kutatásukban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai vizsgálták. A környezeti DNS-vizsgálatok fejlődésével egy darabka talajból, vagy néhány liter vízből meg lehet mondani, hogy milyen élőlények élnek egy adott területen.

A környezeti DNS kutatások a 80-as években kezdődtek, a 2000-es évek második felétől felfutóban vannak. A módszer alapja az, hogy az élőlényekről (pikkelyről, nyálkáról, szőrről, ürülékről) a környezetbe jutnak géntöredékek, amiket a környezeti DNS-vizsgálatok során „csapdáznak”. A DNS töredékek alapján a fajok (vagy más rendszertani egységek, az úgyenevezett taxonok) egy genetikai adatbázis segítségével azonosíthatók. Hazánkban eddig csak elvétve használták a módszert, a BLKI vizsgálata az első, ami a módszert a vízi élőlények közösségszerkezetének feltérképezésére alkalmazta, és az eredményeket rangos nemzetközi szaklapban publikálta – olvasható a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet sajtóközleményében.

A kutatók tizenegy dunai és tizenegy tiszai holtmeder halállomány-szerkezetét mérték fel elektromos halászgép, kopoltyúháló és környezeti DNS-vizsgálattal. Arra voltak kíváncsiak, hogy a három vizsgálati módszer szerint milyen a halállomány összetétele az egyes vízterekben, és, hogy a környezeti DNS-vizsgálat az összehasonlításban hogy szerepel.

A kopoltyúháló és az elektromos halászgép a halak gyűjtésére használt hagyományos eszközök, amiket általánosan alkalmaznak a kutatók a halállományok összetételének monitorozásához. A környezeti DNS-mintát ugyanakkor egyszerűen csak néhány liter vizet átszűrve, egy speciális eszköz segítségével kell begyűjteni. Ennél az eszköznél a vízminta egy szűrőkapszulán halad át, a kapszulában található membránra ülnek ki a vízben található DNS-darabkák. A mintát már a helyszínen tartósítják, a DNS-darabokat kémiai eljárással laboratóriumban oldják le a szűrőről. A jelenlegi kutatásban a DNS-meghatározást Franciaországban végezték, de már hazánkban is vannak erre alkalmas laboratóriumok.

Az eredmények még a terepi szakembereket is meglepték, mert azt mutatták, hogy

a hagyományos gyűjtési módszerekhez képest a környezeti DNS-vizsgálat több fajt mutatott ki és összességében pontosabb becslést adott a halállomány összetételéről.

A hagyományos eszközök különböző fajok fogására alkalmasak. Például az elektromos halászgép kizárólag a sekély (maximum 1-2 m mély) területeken hatékony a halak gyűjtésére, a kopoltyúháló pedig erősen faj és méretszelektív eszköz, aminek hatékonyásga nagy mértékben függ a halak mozgási altivitásától is – olvasható. A vízből szűrt környezeti DNS-minta ugyanakkor tartalmazta a két hagyományos módszerrel fogott fajok DNS-ét, sőt sokszor olyan fajok jelenlétét is kimutatta, amit a hagyományos eszközökkel nem tudtak megfogni a kutatók. A Cserőközi Holt-Tisza például egy vízinövényekkel, hínárral teljesen benőtt terület, ahol nagyon nehéz a hagyományos eszközök használata. Az innen várt fajokat egyedül a környezeti DNS-vizsgálattal sikerült kimutatni. A módszer előnye az is, hogy míg a hagyományos kutatási eljárásokban könnyen sérülnek a befogott állatok,

a környezeti DNS-gyűjtés nem árt az élőlényeknek.

A környezeti DNS-vizsgálat segíthet az inváziós fajok kimutatásában is, különösen akkor, amikor az invázió még kezdeti stádiumban van, azaz amikor az adott faj még nagyon ritka, csak néhány egyede van jelen a területen. Géntöredékeikből már az invázió kezdeti stádiumában is kimutatják a faj jelenlétét. A módszer fokozottan védett vagy nagyon ritka fajok esetén is alkalmazható, hiszen jelenlétük igazolhatóvá válik. Emellett a módszer különösen alkalmas lehet például barlangi vízrendszerek élővilágának feltérképezésére is, ami a hagyományos módszerekkel szinte lehetetlen.

A BLKI kutatói jelenleg a bécsi BOKU (Universität für Bodenkultur) kutatóival együtt vizsgálják a Duna ártéri tavaiban és holtmedreiben élő hal- és kétéltűállományok dinamikáját egy közös, határon átnyúló ANN OTKA pályázat keretében. A kutatásoknál az élőlények mintavétele már pusztán a vízből szűrt DNS segítségével történik. Céljuk emellett, hogy a Balaton és vízgyűjtőjének halállományának monitorozásához is bevessék e forradalmi mintavételi módszert.

A közleményben azt is megjegyezik, hogy a környezeti DNS-vizsgálatának módszere természetesen nem csupán a halak, hanem más olyan élőlénycsoportnál is használható, melyek genetikai adatbázisa rendelkezésre áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×