eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Időkép

Tornádó pusztított Pest megyében – videók

Több jel is arra utal, hogy tornádó ért földet Tápiószőlősön és Tápiószelén is.

Az év egyik legzivatarosabb napjával indult az augusztus. Egy hullámzó hidegfront hatására több helyen alakultak ki heves zivatarok, a viharok több helyen kidőlt fákat, leszakított tetőket, vezetékeket hagytak maguk mögött. A károk túlnyomó részéért a helyenként 90-120 km/órás sebességet elérő kifutószél, légzuhatagok voltak a felelősek, de akadt olyan része az országnak, ahol másik időjárási jelenség állt a pusztítás hátterében. Ez pedig nem más, mint a tornádó – írja az Időkép.

A tornádókat nem lehet előrejelezni, és nem lehet megmondani, melyik szupercellából fog lenyúlni felhőtölcsér, több paraméter is kedvezően alakult ahhoz, hogy erőteljes, forgó feláramlások alakuljanak ki, melyek magukban hordozzák egy esetleges tornádó kialakulásának lehetőségét is. Ez történhetett Tápiószőlősön és Tápiszelén is, mert mindkét településen készültek olyan felvételek, amelyen látszik a látványos tölcsérről, melyen nem vehető ki egyértelműen, hogy el is érte a felszínt, vagy csak tubáról van szó.

Emellett azonban kis területre koncentrálódó károkról számoltak be a portálnak a város központjától nem messze, a kidőlt fák egymásra merőlegesen feküdtek, ami egy tipikus jele annak, hogy tornádó és nem heves kifutószél okozta a károkat. Ehhez társul az a körülmény, hogy a velük közvetlen szomszédos területeken nem alakultak ki jelentős károk.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×