INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

microsoft

windows

digitális

számítástechnika

A héten lehullhat a lepel a Windows 11-ről – több mindent már sejteni lehet

A héten lehullhat a lepel a Windows 11-ről – több mindent már sejteni lehet

Infostart

Alapvető vizuális változás és jobb ARM-támogatás érkezik, 1995 óta először pedig a Start menü is új helyre kerül – több információ is kiszivárgott a Windows 11-ről.

Június 24-én, magyar idő szerint délután 17 órától tart Windows Event néven online bemutató eseményt a Microsoft, ahol várhatóan a Windows 11 hivatalos bejelentése is megtörténik majd – írja az Index.

Mint arról az Infostart is beszámolt, múlt héten a kínai Baidura felkerült a 11-es rendszerről pár képernyőfotó, és hamarosan megjelentek a videók, animációk, később pedig maga a rendszer is.

A fentiek alapján több helyen komolyabb változtatásokat eszközölte, így például a Start menü alapértelmezetten nem a bal alsó sarokban, hanem a macOS vagy Chrome OS rendszerhez hasonlóan

középen helyezkedik majd el a tálcán.

A fejlesztői verzió tesztjeiből kiderült az is, hogy amennyiben a centralizált elrendezés nem tetszik a felhasználónak, lesz lehetőség visszatérni a bal oldalra sorolt Start menühöz – teszi hozzá a lap.

A Start menü elhelyezésén kívül annak felépítése is megújul. Jelenlegi formájától nagyban eltérő, élő csempék nélküli, egyszerűsített és könnyebben átlátható megjelenést kap a felület. A különböző, leggyakrabban használt alkalmazásainkat továbbra is kitűzhetjük, látjuk majd a legutóbb megnyitott programokat, gyors hozzáférést biztosító gombot tűzhetünk ki mappákhoz, programokhoz és különböző beállításokhoz is. A jobb sarokban találunk majd egy gombot, amellyel az összes telepített program listáját hívhatjuk elő.

A főkapcsoló is változik, a Start bal oldalán csak a profilváltásra szolgáló gombok maradnak, a gép gyors leállítását, újraindítását vagy altatását a Start jobb alsó sarkában kell majd keresnünk.

A változtatások mellett két új alapértelmezett ikon is megjelenik a tálcán a Start mellett; az egyik a widgeteket tartalmazza. A másik új ikon parancs a Csettintés (Snap) funkcióhoz – ezzel az összes megnyitott alkalmazást szétdobja a rendszer a kijelzőn a jobb átláthatóság érdekében.

A korábban említett macOS és Chrome OS vizuális megjelenésére hajazó formavilágot kapnak a Windows 11 menüpontjai és ablakai is. A nem teljes képernyőn megnyitott programok lekerekített sarkú ablakokban jelennek majd meg, és az ablakok rendezése is változik kicsit.

Hatékonyabb processzorkezelés

A mobiltelefonok és táblagépek piacán évek óta használt, a PC-knél az elkövetkező években elterjedésnek induló többmagos heterogén chipekhez is alkalmazkodik a Windows 11.

Ezek a CPU-k több teljesítményorientált, erős, de magas fogyasztású, és ugyanennyi gyengébb, de jóval alacsonyabb fogyasztású processzormagot használnak, ezek között pedig a rendszer és a futtatott feladatok igényeinek megfelelően váltanak. Ennek köszönhetően az alacsonyabb órajelet igénylő feladatok során a kisebb teljesítményű magok futnak alacsonyabb fogyasztással, amely a hordozható eszközök esetén hosszabb üzemidőt is biztosít.

A HotHardware az Intel Lakefield kódnevű chipjén futtatott méréseket, az eredmények pedig 2–8 százalékos teljesítményjavulást mutattak Windows 11 alatt.

Az Index összefoglalója mások mellett arra is kitér, hogy a Windows 10 esetében a tervek szerint 2025. október 14-ig támogatja majd a Home-, a Pro-, a Pro Education- és a Pro for Workstation-verziókat a Microsoft frissítésekkel és hibajavításokkal.

Nyitókép: theverge.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018