eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: theverge.com

A héten lehullhat a lepel a Windows 11-ről – több mindent már sejteni lehet

Alapvető vizuális változás és jobb ARM-támogatás érkezik, 1995 óta először pedig a Start menü is új helyre kerül – több információ is kiszivárgott a Windows 11-ről.

Június 24-én, magyar idő szerint délután 17 órától tart Windows Event néven online bemutató eseményt a Microsoft, ahol várhatóan a Windows 11 hivatalos bejelentése is megtörténik majd – írja az Index.

Mint arról az Infostart is beszámolt, múlt héten a kínai Baidura felkerült a 11-es rendszerről pár képernyőfotó, és hamarosan megjelentek a videók, animációk, később pedig maga a rendszer is.

A fentiek alapján több helyen komolyabb változtatásokat eszközölte, így például a Start menü alapértelmezetten nem a bal alsó sarokban, hanem a macOS vagy Chrome OS rendszerhez hasonlóan

középen helyezkedik majd el a tálcán.

A fejlesztői verzió tesztjeiből kiderült az is, hogy amennyiben a centralizált elrendezés nem tetszik a felhasználónak, lesz lehetőség visszatérni a bal oldalra sorolt Start menühöz – teszi hozzá a lap.

A Start menü elhelyezésén kívül annak felépítése is megújul. Jelenlegi formájától nagyban eltérő, élő csempék nélküli, egyszerűsített és könnyebben átlátható megjelenést kap a felület. A különböző, leggyakrabban használt alkalmazásainkat továbbra is kitűzhetjük, látjuk majd a legutóbb megnyitott programokat, gyors hozzáférést biztosító gombot tűzhetünk ki mappákhoz, programokhoz és különböző beállításokhoz is. A jobb sarokban találunk majd egy gombot, amellyel az összes telepített program listáját hívhatjuk elő.

A főkapcsoló is változik, a Start bal oldalán csak a profilváltásra szolgáló gombok maradnak, a gép gyors leállítását, újraindítását vagy altatását a Start jobb alsó sarkában kell majd keresnünk.

A változtatások mellett két új alapértelmezett ikon is megjelenik a tálcán a Start mellett; az egyik a widgeteket tartalmazza. A másik új ikon parancs a Csettintés (Snap) funkcióhoz – ezzel az összes megnyitott alkalmazást szétdobja a rendszer a kijelzőn a jobb átláthatóság érdekében.

A korábban említett macOS és Chrome OS vizuális megjelenésére hajazó formavilágot kapnak a Windows 11 menüpontjai és ablakai is. A nem teljes képernyőn megnyitott programok lekerekített sarkú ablakokban jelennek majd meg, és az ablakok rendezése is változik kicsit.

Hatékonyabb processzorkezelés

A mobiltelefonok és táblagépek piacán évek óta használt, a PC-knél az elkövetkező években elterjedésnek induló többmagos heterogén chipekhez is alkalmazkodik a Windows 11.

Ezek a CPU-k több teljesítményorientált, erős, de magas fogyasztású, és ugyanennyi gyengébb, de jóval alacsonyabb fogyasztású processzormagot használnak, ezek között pedig a rendszer és a futtatott feladatok igényeinek megfelelően váltanak. Ennek köszönhetően az alacsonyabb órajelet igénylő feladatok során a kisebb teljesítményű magok futnak alacsonyabb fogyasztással, amely a hordozható eszközök esetén hosszabb üzemidőt is biztosít.

A HotHardware az Intel Lakefield kódnevű chipjén futtatott méréseket, az eredmények pedig 2–8 százalékos teljesítményjavulást mutattak Windows 11 alatt.

Az Index összefoglalója mások mellett arra is kitér, hogy a Windows 10 esetében a tervek szerint 2025. október 14-ig támogatja majd a Home-, a Pro-, a Pro Education- és a Pro for Workstation-verziókat a Microsoft frissítésekkel és hibajavításokkal.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×