eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: NASA/JPL-Caltech/ASU

Ezúttal nem tudott a levegőbe emelkedik a marsi helikopter, de nincs semmi baj

Az Ingenuity eddigi repüléseivel teljesítette azt a tudományos küldetést, amire hivatott volt: bebizonyosodott, hogy megoldható a légi felderítés a Marson.

Nem sikerült felemelkednie az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) minihelikopterének negyedik tesztrepülésén a Marson.

Az 1,8 kilogramm súlyú Ingenuity nevű jármű az első három repülésén egyre magasabbra emelkedett és egyre hosszabb időt volt képes repülni, és azt tervezték a NASA mérnökei, hogy a negyedik alkalommal még magasabbra száll fel, ám a helikopter a talajon maradt.

A NASA repülésirányítói pénteken újabb tesztrepüléssel próbálkoznak – közölte az űrkutatási hivatal. Annak élő közvetítése magyar idő szerint este fél hatkor kezdődik, és itt lehet követni.

A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres. Most azt mondták, hogy már

az eddigi repülésekkel teljesítette küldetését a szerkezet,

hiszen bebizonyosodott, hogy a jövőbeli Mars-expedíciók számíthatnak a légi felfedezés jelentette többletre.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A tervek szerint jövő hét elejéig fogják tesztelni az Ingeniuty repülési képességeit a marsi égbolton. Utána fogja megkezdeni a marjáró fő misszióját, olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×