eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái a második adag oltásához Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban 2021. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Egyes oltásokból egy adag is elég a terjedés megfékezéséhez

Brit adatok szerint mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinájának egyetlan adagja felezi a vírus terjedését.

A beoltott emberek sokkal kisebb eséllyel adják tovább a koronavírust, támasztják alá a Public Health England (PHE) kutatásának adatai. A The Guardian beszámolója szerint az Egyesült Királyságban használt Pfizer és AstraZeneca oltások első adagjának felvételét követő három héttel megfertőződött emberek 38, illetve 49 százalékkal kisebb eséllyel adták át a betegséget a velük egy háztartásban élőknek.

Az oltás nyújtotta védelem első jelei egyébként már a vakcinák első adagjának felvételét követően 14 nappal megjelentek, és életkortól függetlenül ugyanolyan erősséggel mutatkoztak meg minden oltott személynél. Más kutatásokból ismert az a tény is, hogy

mindkét adag felvétele után mind a megbetegedés, mind a kórházba kerülés esélye nagyon nagy mértékben esett.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy két adag felvétele ennél is nagyobb mértékben csökkenti-e a terjedés esélyét. A PHE hasonló eredményeket vár az otthonokhoz hasonló lakókörnyezetektől, például börtönöktől is.

Az egyelőre szakértői ellenőrzés előtt álló kutatásban 24 ezer háztartás 57 ezer lakosát vizsgálták, majd ezt egymillió, oltatlanok közt létrejövő kapcsolattal vetették össze. Az egy háztartásban élők esetben akkor tekintették bizonyítottnak, hogy az oltott családtagtól kapta el valaki a fertőzést, ha az az első megbetegedést követően 2-14 nappal alakult ki.

Mary Ramsay, a PHE immunizációért felelős igazgatója az eredmények kapcsán azt emelte ki: bár nagyon biztatók, arra is felhívják a figyelmet, hogy

oltottság ellenére is figyeljünk oda a kézhigiéniára és a távolságtartásra.

Nagy-Britanniában úgy kalkulálják, 10 400 életet mentettek meg eddig az oltások. A Pfizer vagy az AstraZeneca vakcinájának első adagja kétharmadával csökkenti a koronavírusos eseteket. Két adagnyi Pfizer-oltás 90 százalékkal csökkentette a tünetes eseteket - ők adják tovább a vírust a legnagyobb eséllyel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×