eur:
393.83
usd:
368.25
bux:
65835.94
2024. április 23. kedd Béla
Háttér-homályosítással készített képen egy védőmaszkos nő sétál esernyővel Tajpejben 2020. április 23-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

A koronavírus-fertőzések több mint felét tünetmentes hordozók okozhatják

A maszkviselés és a távolságtartás szabályainak fontosságára hívja fel a figyelmet egy friss kutatás eredménye.

A friss megfertőződések mintegy 59 százalékánál olyanok adták tovább a vírust, akik tünetmentesen hordozzák – számol be az amerikai járványügyi központ, a CDC kutatói által készített felmérés. A fertőzést 35 százalékban olyan emberek adják át, akik még preszimptomatikus állapotban vannak, azaz később mutatnak tüneteket, 24 százalékért viszont olyanok felelősek, akiknél később sem okoz semmilyen panaszt a fertőzés.

Jay C. Butler, a CDC igazgatóhelyettese a The Washington Postban úgy nyilatkozott:

a koronavírus-járvány terjedésének kontrollálásához a tünetmentes, de potenciálisan fertőző vírushordozókra is oda kell figyelni.

"A járvány közösségi terjedését mérsékelő eszközöket széles körben kell használni annak érdekében, hogy lelassíthassuk a SARS-CoV-2 terjedését addig, amíg nagy mennyiségben rendelkezésre nem állnak az oltóanyagok" – mondta az igazgatóhelyettes.

A korábbinál könnyebben terjedő variánsok megjelenésének köszönhetően még nagyobb jelentősége lehet a felismerésnek, amely a korábbi feltételezéseket megerősítő módon mutatja be a tünetmentesek által terjesztett megbetegedések számának arányát.

A koronavírus terjedésében számos faktor játszik szerepet, a kutatók számításaikhoz ugyanakkor egy meglehetősen egyszerű módszert alkalmaztak. A matematikai modellben a betegség fertőző időszakának hossza és a tüneteket soha nem produkáló fertőzöttek aránya is változóként szerepelt, a kutatókat meg is lepte, hogy milyen konzisztens módon mutat magas arányt a modell annak ellenére, hogy a fertőzőnek vélt időszakot négy, öt és hat napban is megadták a különböző kalkulációkhoz.

A felmérést kritizálják is: Muge Cevik, a Saint Andrews-i Egyetem fertőző betegségekre specializálódott szakérője szerint ugyanis a konszenzus szerint a tünetmentes Covid-fertőzöttek

relatív fertőzősége a tünetes betegekhez képest 35 százalék,

míg a CDC modellje 75 százalékkal kalkulált. Butler szerint ez a magasabb szám saját elemzéseik eredménye, amelyek ellenőrzött és kiadás előtti kutatási eredményekből táplálkoznak.

Cevik szerint az sem mindegy, milyen környezetben történnek a megfertőződések, mivel a tünetmentes átadásnak véleménye szerint otthonainkban és a hosszú távú kezelést biztosító ellátóintézményekben lehet a legnagyobb szerepe.

Az, hogy a jelenleg elérhető koronavírus elleni oltások megakadályozzák-e a megfertőződést, egyelőre nem teljesen tiszta. Butler szerint a vakcina hatása a tünetmentes megfertőződésekre meglehetősen korlátozott. Az mRNS-vakcinák klinikai vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az oltások hatékonyak a tünetes megbetegedések megelőzésében, de ezek a kísérletek nem foglalkoztak azzal, hogy az oltottak megfertőződhetnek-e.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Az USA áprilisi bmi-adatai azt mutatták, hogy az üzleti aktivitás tovább nőtt, de lassabb ütemben, ami a gyengébb kereslet jeleit jelzi. Az S&P Global legfrissebb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami enyhe bővülést és december óta a leggyengébb növekedést jelzi. Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassabb aktivitásnövekedést regisztráltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra csökkentek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×