eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Enyhe influenzás tünetek rövid ideig – önkéntesek mesélnek a Covid-vakcináról

Egyre többen szólalnak meg azok közül, akiket valamelyik kísérleti vakcinával önkéntesként már beoltottak. Az oltás helyének fájdalma, érzékenysége, láz és fáradtság: pontosan azokat a tüneteket tapasztalják, amelyekről a gyártók is beszámoltak.

Egy önkéntes sem abból gazdagszik meg, hogy részt vett valamelyik koronavírus elleni vakcina fejlesztésében, de nyugodtabban alhat hisz alaposan kivizsgálják őket még akkor is, ha esetlegesen placebót kaptak. Ez is kiderül azoknak az önkénteseknek a beszámolóiból, akik az angolszász sajtóban névvel vállalták, hogy beszélnek élményeikről és az általuk tapasztalt mellékhatásokról. Ezek alapján általánosnak tűnik, hogy akit a kísérleti vakcinákkal oltottak be, teste valamilyen reakciójából tudta is, hogy valós védőoltást kapott: volt, aki erről meg is bizonyosodott.

A karfájdalom volt a legrosszabb

Elle Hardy fiatal újságírónő, aki le sem tagadhatná szakmáját: a Business Insidernek nyilatkozó ausztrál nő ellenanyagteszttel bizonyosodott meg arról, hogy sejtése igaz-e. A Moderna kísérletében önkénteskedő Hardy nem szakmai indíttatásból került be: bevallása szerint pár éve, amikor nagyon rossz anyagi helyzetben volt, anthrax-vakcina tesztjében vett részt. Adatai így megvoltak egy adatbázisban, felhívták, ő pedig igent mondott – a védettség reményében. Nyolc fiolányi vér a tesztekhez, vizeletvizsgálat, terhességi teszt és általános orvosi vizsgálat után kapta meg az első oltást: ekkor három órát kellett kórházban töltenie, amiért 150 dollárt fizettek neki. Tüneteit egy hétig kellett feljegyeznie minden nap egy applikáción keresztül.

Az első oltás után egy-két napig úgy érezte magát, mint aki mindjárt influenzás lesz, majd ez elmúlt,

az oltás helye viszont kifejezetten érzékeny maradt,

nehezen használta a karját, ráfeküdni sem tudott. Négy napig tartottak a tünetek, a második oltás után megismétlődtek, de hamarabb elmúltak. Mindebből azt gyanította, vakcinát kapott, amit az antitestteszt megerősített – de ettől továbbra is maszkot visel.

Fél napig tartó tünetek

A 69 éves kaliforniai Debbie Honeycutt a veszélyeztetett korosztály tagja: alapbetegsége is van, van tehát mitől tartania. Az NBC San Diegónak nyilatkozó asszony, aki szintén a Moderna kísérletében vett részt, legalább hat hasonló programnak volt már részese, veteránnak számít tehát a gyógyszeripari kísérletek világában. Az oltások előtt részletesen tájékoztatták arról, hogy milyen veszélyei is lehetnek egy klinikai tesztnek rá nézve, de ennek ellenére is részt akart venni benne, hogy a megoldás részese lehessen.

Honeycutt a második vakcina beadása után tapasztalt

enyhe influenzára hasonlító tüneteket,

de mindössze fél napig tartottak ezek. Ezek alapján ő is úgy véli, valódi vakcinát kapott.

Tünetmentes önkéntesek

A brit Jack Sommer az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca oltásának tesztelésében vett részt: az Independentnek nyilatkozó fiatalember önironikusan leírja, hogy munkanélküliként hatalmas izgalommal és lelkesedéssel vágott bele a projektbe. 235 fontot kapott szolgálataiért, melyekbe egy alapos kivizsgálás az ő esetében is beletartozott. Utólag visszanézve úgy látja,

valószínűleg csak képzelte, hogy mellékhatásokat tapasztalt,

mivel testhőmérséklete ezek közben 36,5 fok volt, bár lázasnak érezte magát. Azt nem tudja, vajon placebót kapott-e, ahogyan NY1-nak nyilatkozó 52 éves Barry Colvin sem, aki szintén részt vett egy kísérletben, mindenféle tünet nélkül. Két évig azonban folyamatosan vizsgálják majd ellenanyagszintjét és egészségi állapotát is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×