INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

remdesivir

dexamethasone

who

koronavírus

covid-19

Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.

Remdesivir: a WHO szerint továbbra sem javallott

Infostart

Frissített kezelési útmutatójában sem ajánlja a koronavírus gyógyítására a remdesivirt az Egészségügyi Világszövetség: sem enyhe lefolyás, sem kritikus állapot esetén nem látják előnyét a szerrel történő kezelésnek.

Semmiféle előnyét nem látja a remdesivirrel történő kezelésnek a WHO: kilenc különböző szempontból vizsgálják azt, hogy javít-e a betegek helyzetén a szerrel történő kezelés, és mindben úgy találták, semmilyen lényeges különbséget nem jelent az a betegek számára, ha remdesivirt kapnak. A szempontok a következők:

 • mortalitás
 • lélegeztetés szükségessége
 • mellékhatások
 • vírusok távozása
 • akut veseelégtelenség kialakulása
 • delírium fellépése
 • az állapot klinikai javulásáig eltelt idő
 • a kórházi tartózkodás hossza
 • és az esetleges gépi lélegeztetés időtartama.

"A remdesivir esetleges jótékony hatása, ha egyáltalán létezik, jóval kisebb, mint a kár, amit okozhat a szervezetben" - foglalt állást a WHO ajánlásában.

A dexametazon ajánlják

A kortikoszteroidok ügyében - ide tartozik a súlyos állapotú betegek kezelésére használt dexametazon is - ugyanakkor támogatólag léptek fel, súlyos és kritikus állapotú betegek számára ajánlják az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket. Itt hét szempontot figyeltek meg, melyek közül négyben nem jelent előnyt a dexametazon és helyettesítőinek használata - ezek a gyomor-bélrendszeri vérzés kialakulása, a felülfertőződés, a neuromuszkuláris gyengeség és a neuropszichiátriai hatások kialakulása -, három pontban azonban egyértelműen jobb a súlyos vagy kritikus állapotú beteg számára a kortikoszteroidos kezelés. Ezek a következők:

 • magas vércukorszint kialakulásának esélye
 • halálozás gyakorisága súlyos betegségben
 • és halálos gyakorisága kritikus állapotban.

Mindezek tükrében 6 mg dexametazont vagy annak valamilyen helyettesítőjét javasolnak az érintetteknek orálisan vagy intravénásan beadva, 7-10 napig alkalmazni. Az ennél enyhébb lefolyású esetekre még akkor sem javasolják a szert, ha a tünetek hét napnál tovább állnak fenn.

Jobb híján kellett

A remdesivirt gyártó Gilead Sciences épp egy hónapja kapott az FDA-tól engedélyt a szer vészhelyzeti alkalmazására, ezzel a remdesivir lett az első engedélyezett koronavírus-gyógyszer.

"Sokan jöttek már rá, hogy a remdesivirnek marginális előnyei vannak csak, talán csak annyi, hogy kicsit hamarabb lesz tőle jobban a beteg. De még erre is kevés a bizonyíték, az sem kőbe vésett, ennek a bizonyítékát láthatjuk a WHO ajánlásában" - nyilatkozta a CNN-nek Amesh Adalja, a Johns Hopkins Központ egészségbiztonsági részlegének vezető tudósa. Véleménye szerint mivel a szer bizonyos kutatásokban mutatott előnyöket, sokakat használatára késztetett más szer hiányában, de ez változni fog.

A beteg sem szeretné

A WHO ajánlását 24 nemzetközi szakértő és négy covid-túlélő segítségével, valamint négy, összesen 7333 kórházban kezelt koronavírusos beteg adatait összesítő tanulmány alapján készítette el. Megállapításuk szerint a legtöbb beteg nem szeretne intravénás remdesivir-kezelést kapni az alacsony bizonyítottság miatt.

A Gilead Sciences természetesen csalódottságának adott hangot a témában, arra hivatkozva, hogy számos más intézmény ajánlja szerét. Peter Horby, az Oxfordi Egyetem professzora ugyanakkor egyetért a WHO döntésével, kiemelve azt is, hogy mivel egy 7-10 napos, igen drága kezelésről van szó, helyes, ha ezt bizonyítékok hiányában inkább nem végzik.

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018