eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt életbe léptetett új korlátozások ellen tüntetők vonulnak jelzőfáklyákkal Milánóban 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

Döbbenetes adatok a koronavírus összeesküvés-elméleteiről

Veszélyesen sokan hiszik, hogy a koronavírust mesterségesen állították elő, kevesebben halnak meg benne a hivatalosan közölt számoknál, vagy egyáltalán nem is létezik.

A magyarok 36 százaléka úgy gondolja, hogy manipulálják a koronavírus halálozási statisztikáját és sokkal kevesebben vesztették életüket eddig a betegségben, mint amennyiről a hírekből tudunk – derül ki a YouGov-Cambridge Globalism Project a Guardiannel közösen elvégzett felméréséből. A kutatásban a koronavírussal kapcsolatos tévhitek és álhírek mellett egyéb népszerű teóriákról is kérdezték 25 ország 26 ezer válaszadóját.

Az emberek egy része jobban hisz a tudósoknak a pandémia hatására, ugyanakkor a tudománytagadók és az összeesküvés-elméletek hívei által terjesztett álhírek és dezinformációk könnyen terjednek a közösségi médiának köszönhetően, így jelentős azoknak a száma, akik különböző álhírekben hisznek.

A felmérés megállapításai szerint nemcsak a mesterségesen ránk szabadított betegség teóriája, a manipulált halálozási adatok elmélete és a vírus létének tagadása elterjedt, hanem a vakcinaszkepticizmus is. Ez utóbbit a Guardian cikke széles körűnek és aggasztónak nevezi.

Az, hogy nehéz időkben meglehetősen vad összeesküvés-elméletek születnek, a szakemberek szerint nem meglepő.

"Minden ijesztő esemény – legyen szó pandémiáról vagy tömeges lövöldözésről –, amelynek hatására az emberek kontrollvesztettnek érzik magukat, összeeesküvés-elméletek terjedéséhez vezet" – mondta a lapnak Stephan Lewandowsky, a bristoli egyetem dezinformációt kutató kognitív pszichológusa.

"A teóriák megnyugtatják az embereket arról, hogy nincsenek kitéve a véletlenek kegyetlenségének.

Ezek megjelenése még egy ok arra, hogy átlátható, konzisztens és tényalapú politikai döntések szülessenek ilyen helyzetekben is" – tette hozzá. A szakértő szerint pandémia idején különösen veszélyes ez a jelenség, mivel a rendelkezések be nem tartásához, vandalizmushoz és erőszakhoz vezethetnek.

A felmérés szerint minden negyedik francia, illetve minden ötödik brit és spanyol szerint a halottak száma a valóságban töredéke a statisztikákban közölteknél.

Minden ötödik lengyel azt sem hiszi el, hogy a vírus létezik.

Az 5G technológiát teszi felelőssé a tünetekért a török, egyiptomi, szaúd-arábiai, nigériai és dél-afrikai válaszadók ötöde, és nagyon sokan gondolják az amerikai vagy a kínai kormány kreálmányának létezését.

A kínai kormány szándékosan gyártotta és terjesztette el a vírust, vélekedik

  • a nigériaiak több mint fele
  • a dél-afrikai, lengyel és török lakosság több mint 40 százaléka
  • az amerikaiak, a brazilok és a spanyolok több mint 35 százaléka
  • és a franciák, britek, olaszok és németek negyede-ötöde.

Az amerikai kormányt vádolja ugyanezzel

  • a törökök 37 százaléka
  • a görögök és a spanyolok 20 százaléka
  • az amerikaiak 17 százaléka
  • a lengyelek 16 százaléka
  • a franciák 12 százaléka
  • és a britek 5 százaléka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×