INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

goschi gabriella

pszichológia

koronavírus

agresszió

Goschi Gabriella: már tudat alatti lázadás van a korlátozások ellen

Goschi Gabriella: már tudat alatti lázadás van a korlátozások ellen

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

A frusztráció és a belőle keletkező agresszió a hétköznapok részévé vált a koronavírus-járvány őszi fellángolása óta – vélekedik Goschi Gabriella klinikai szakpszichológus, és szerinte ma már tudat alatti lázadás van az emberek között a korlátozó intézkedésekkel szemben, még ha azok lazábbak is, mint tavasszal.

A koronavírus-járvány miatti fáradtság és a türelmetlenség agresszióhoz vezet, ezt egyre gyakrabban lehet látni a hétköznapokban Goschi Gabriella klinikai szakpszichológus szerint. Az InfoRádióban nyilatkozó szakember úgy véli, egyfajta tudat alatti lázadás például az, ha valaki nem hord maszkot.

"Óriási, negatív irányú változásokat tapasztalunk. Az első időszakban a lakosság fantasztikusan állt helyt, az emberek nemcsak, hogy szabálykövetők voltak, hanem figyeltek egymásra, vigyáztak, talán jobban is, mint korábban bármikor. Büszkék is lehetünk arra, ahogy az első időszakot átvészeltük. Viszont mind egyéni, mind társadalmi, mind a központi kommunikáció szintjén

nagy hibát követtünk el, hogy ez az átélt trauma nem lett traumaként elismerve,

nem volt átértékelése annak, hogy mi volt jó vagy nehéz abban, ami történt, akár lélektani szinten is" – vázolta Goschi Gabriella.

Az elfáradás, a türelmetlenség, az agresszió – ami a frusztrációból alakul ki – szerinte mára a hétköznapok része, és maga a lélek kezd el "tagadással reagálni" erre az egész helyzetre, amelyet a járvány újbóli fellángolása állított elő.

"Kell, hogy számítsunk a lakosság segítőkész, megküzdő énjére, de ehhez lélektanilag is fel kell készíteni az embereket" – világított rá Goschi Gabriella.

Szerinte sokan ma úgy fogják fel, hogy szabadságérzetükben gátolva vannak, amit viszont nem akarnak, ezért az információk hitelességét kérdőjelezik meg, de ezt – mint fogalmazott – a "következetes intézkedések hiánya" is táplálja, ami például testet ölthetett volna abban, hogy az embereket nyáron felkészítik arra, mi az, ami ősszel következhet, nem "úgy csinálni, mintha nem lenne semmi".

"Hiába egyszerűbbek és lazábbak a korlátozó intézkedések, ezek már nem úgy hatnak, mint tavasszal.

Ha nem segítjük hozzá az embereket a valódi belátáshoz, nem is fognak úgy viselkedni, mint akkor" – szögezte le. Mint fogalmazott, ha a tavasszal történtek átértelmezését negatív hatások irányítják, akkor negatív kimenetele lesz a folyamatnak.

Az embereknek szerinte látniuk kellene egymás arcán azt, hogy a járvány elleni védekezés fontos, a megismert kutatási eredményeket pedig figyelembe kell venni a hétköznapokban is.

"Ha ezek tudatosulnak, a saját személyiségünk érik. Tekintsük ezt a helyzetet olyannak, amelyben egy kicsit jobb emberekké leszünk" – húzta alá Goschi Gabriella.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A járvány mentális következményei - Goschi Gabriella
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018