INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

koronavírus

vakcina

klinikai teszt

Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Koronavírus-vakcina: a teszt minden résztvevője védett lett

Infostart

A Moderna oltószerének klinikai tesztjéről publikáltak nagyon biztató híreket.

Jó hírek érkeztek az egyik koronavírus-vakcináról, az amerikai biotechnológiai cég, a Moderna számolt be a New England Journal of Medicine orvosi lapban a klinikai tesztek korai eredményeiről. Mind a 45 páciensnél, aki megkapta a hatóanyagot, erős immunválaszt tapasztaltak, megkezdődött az antitestek termelése, amivel pedig kiépülhet a koronavírus elleni immunitás – írja a Portfolio.

A teszt során 25, 100 és 250 mikrogrammnyi hatóanyagot kaptak a kísérletben résztvevők, két-két alkalommal. A második dózist követően mindegyik csoportban erős immunválaszt észleltek. Az antitestek nagy mennyiségben elkezdtek termelődni, a szintje a négyszerese volt annak, ami a felgyógyult Covid-betegekre jellemző.

A vállalat hírvivő RNS (mRNS) alapú vakcinával kísérletezik, márciusban kezdte tesztelni embereken a készítményt, ezek az első fázis eredményei. A résztvevőket még egy éven keresztül megfigyelik. A hónapban léphetnek a harmadik fázisba a tesztek, amikor azt vizsgálják, hogy a vakcina csökkenti-e szignifikánsan a betegség kialakulásának kockázatát.

A vakcinát jól tolerálták a kísérleti alanyok, de közel a felénél jelentkeztek mellékhatások, például fáradtság, izomfájdalom, vagy fájdalom az injekció helyén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018