eur:
394.84
usd:
368.03
bux:
70503.98
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - a legtöbb ember termel antitesteket

Egy kínai kutatásban azt vizsgálták, hogy a betegek mekkora százalékánál jelennek meg az antitestek, és a fertőzést vagy az immunitást jelző fehérjék vannak-e jelen a vérükben.

A koronavírussal kapcsolatban még mindig nagyon sok a kérdőjel az antitestek kimutatásán alapuló gyorstesztek hatékonyságát illetően. A vérvétellel járó tesztek kulcsfontosságúak lennének annak meghatározásában, hogy egy adott személy átesett-e már a fertőzésen – írta az Index, amely az antitestek termelődésével kapcsolatos egészségügyi eredményekről szóló kutatást szemlézett.

A Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány ezért arra ösztönözheti világszerte a kutatókat, hogy minél szélesebb körben végezzenek antitestteszteket, illetve vegyenek részt minél hatékonyabb és olcsóbb tesztek kifejlesztésében.

Amint az ismert, az antitestek olyan fehérjék (immunglobulinok), amelyeket a szervezet immunrendszere termel egy vírusfertőzés ellen harcolva. Jelenlétük vérmintából kimutatható, ez utal a vírussal való találkozásra (tehát nem azt mutatja, hogy valaki most épp fertőzött-e, arra a PCR teszt való). Az IgM típusú antitest korábban kezd termelődni, majd mennyisége csökken; a IgG típusú immunglobulin később kezd megjelenni, és tovább jelen van a vérben. A kettő arányából utólag meghatározható, hogy mikor zajlott a fertőzés.

Az újonnan megjelent kínai tanulmány 285 kórházban ápolt Covid-19-es beteg vérmintáinak elemzésén alapul. Úgy találták, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a 285 páciens csaknem mindegyikénél kimutatható volt az IgM típusú ellenanyag: 40 százalékuknál már a tünetek megjelenése utáni egy héttel, két hét múlva meg már 95 százalékuknál. Emellett a vizsgált 285 páciens mindegyikénél kimutatták az IgG típusú antitesteket, amivel a kialakult immunitást szokás igazolni.

Ez alapján arra következtetnek, hogy a Covid-19 betegségből felépülő emberek szervezete, immunrendszere jó eséllyel képes egy következő vírusfertőzést felismerni és ellene védelmet nyújtani.

Az eredmények megerősítésére még további vizsgálatok szükségesek, ahogy annak kiderítésére is, hogy ha valóban védelmet nyújtanak e fehérjék, mennyi ideig teszik azt.

Címlapról ajánljuk
Hajnalig tartó ünneplés után most jön a napokig tartó álmodozás

Hajnalig tartó ünneplés után most jön a napokig tartó álmodozás

Hajnali fél kettő is elmúlt már, amikor a magyar válogatott autóbusza kigördült a stuttgarti stadion parkolójából, s elindult a csapat Weiler-Simmerberg felé, a szállásra. A szurkolók egy része még akkor is éltette a játékosokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Remek sztorik a magyar tőzsdén, több részvény is ralizik

Remek sztorik a magyar tőzsdén, több részvény is ralizik

Gazdasági adatok tekintetében ma délután az Egyesült Államokban megjelenik a Chicagói Fed index, az FHFA házárindex, valamint a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe, ezeknek mind lehet hatása a befektetői hangulatra. Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik vannak: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×