eur:
388.95
usd:
360.7
bux:
68440.67
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Emberi tevékenység okozta a szecsuani földrengést?

Elképzelhető, hogy emberi tevékenység következménye volt a tavalyi pusztító földrengés, amely 80 ezer ember halálát okozta Szecsuan tartományban. Kínai és amerikai kutatók úgy vélik, az epicentrum közelében található víztározó okozta a katasztrófát.

A Cepingpu víztározó 156 méter magas betonfalai 315 millió tonnányi vizet tartanak meg. A víztározó alig ötszáz méterre helyezkedik el a törésvonaltól, és mindössze 4,8 kilométerre a tavalyi szecsuani földrengés epicentrumától.

Kínai és amerikai kutatók felvetették, hogy a tározónak köze lehetett a tragédiához; úgy vélik, hogy a víztömeg hatalmas súlya, valamint az, hogy a víz beszivárog a sziklás talajba, olyan nyomást gyakorolhatott a mélyben húzódó törésvonalra, ami elindíthatta a földrengésben kirobbanó láncreakciót.

"Nagyon valószínű", hogy a tározó építése és 2004-es feltöltése vezetett a katasztrófához - vélekedett Fan Hsziao, a szecsuani geológiai és ásványtani iroda főmérnöke, aki emlékeztetett arra, hogy sok olyan esetet ismernek, amikor víztározó okozott földrengést.

Fan indoklásképpen felidézte, hogy a szecsuani igen különleges földrengés volt, hiszen a környéken korábban nem volt komolyabb szeizmikus aktivitás. Tavaly májusban viszont 7,9-es erősségű földrengés robbant ki. A tragédia következtében nyolcvanezer ember vesztette életét, és öt millióan váltak hajléktalanná.

A tragédia azóta is megosztja a kínaiakat. A kormány ugyan gyorsan cáfolta, hogy a Cepingpu tározónak köze lenne a földrengéshez, a kutatók számára azonban nem teszik hozzáférhetővé a szeizmológiai és geológiai adatok tanulmányozását.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×