eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Baktériummal védekeznének a trópusi vírus ellen

Baktériummal fertőznék meg a Dengue-láz kórokozóját hordozó szúnyogokat ausztrál tudósok, hogy megmentsék az embereket. A szakértők szerint a Wolbachia lerövidíti a rovarok élettartamát, ezért azok nem tudják tovább adni a betegséget okozó vírust.

Sikeresen alkalmazták a Wolbachia baktériumot a Dengue-láz vírusát terjesztő szúnyogokon ausztrál kutatók - számolt be a hírről a Science című tudományos lap. A tudósok célja az volt, hogy csökkentsék a vérszívók élettartamát, így azok kevésbé képesek továbbadni a kórokozót.

Évente több ezren betegszenek meg a Dengue-láztól, főleg a trópusi országokban; a vírus akkor jut a szúnyogokból az emberekbe, amikor azok a vérükből táplálkoznak. A moszkítók kiirtását már többször megkísérelték, ám a próbálkozások sosem jártak sikerrel.

Az ötlet, hogy a Wolbachia baktérium képes kordában tartani a szúnyogpopulációt, már régen megszületett: az új kutatás pedig azt bizonyítja, hogy a módszer - bár egyelőre csak laboratóriumi körülmények között - működik.

A brisbane-i University of Queensland munkatársai a Wolbachiának egy olyan fajtáját választották, amely megfelezi hordozója élettartamát. A kórokozó csak a petesejten keresztül juthat a következő gazdaszervezetbe, ráadásul a hímekben is változást idéz elő, így azok csak fertőzött nőstényekkel tudnak utódokat nemzeni.

A laboratóriumi szúnyogpopulációban a Wolbachia hamar elterjedt, és néhány hétre csökkentette az állatok élettartamát. Ez azért fontos, mert a vérszívó csak egy-három héttel azután adja tovább a Dengue-láz vírusát, hogy az a szervezetükbe került - vagyis az idősebbek az igazán veszélyesek.

A kutatók szerint a most kidolgozott módszer viszonylag olcsó módja a védekezésnek, vannak azonban nehézségek is: kérdés például, hogy a Wolbachia baktérium elég gyorsan terjed-e el ahhoz, hogy hatékony legyen. Ráadásul az is lehetséges, hogy a Dengue-vírus megváltozik, így rövidebb lappangási idő után is átadhatóvá válik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×