eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A cukorbetegség gyógyításában is segíthetnek a Nobel-díjasok

Két amerikai és egy brit állampolgárságú kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta a 2007. évi orvosi Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban a Nobel Bizottság. Falus András immunológus-genetikus professzor a díjazottakról az InfoRádiónak elmondta: a cukorbetegség, a Parkinson-kór és immunhiányos betegségek gyógyítását segítheti elő a három tudós Nobel-díjjal jutalmazott felfedezése.

Falus András emlékeztetett arra, hogy a tudósok szerte a világon évek óta foglalkoznak különböző modellállatok genetikai készletének a módosításával, ma már nem számít különlegességnek génbeütött és génkiütött állatok, elsősorban egerek létrehozása.

El lehet géneket távolítani és be lehet géneket vinni, mi is végeztünk ilyen munkát, és nekünk is van ilyen egértörzsünk - tette hozzá.

A Nobel-díjas kutatók a módszert őssejtekre is alkalmazták; nagyon nagy jelentőségű munkát végeztek az embrionális őssejtek gyógyászati felhasználása, illetve ezen sejtek genetikai manipulációja terén. Õk találták ki azokat a módszereket, amelyekkel a sok tízezer gén közül célzottan egyet ki lehet szedni, vagy egy másikat vissza lehet tenni, ezt alkalmazták azokban a sejtekben, amelyek óriási jelentőséggel bírnak a jövő orvostudománya számára - fejtette ki Falus András.

Ha feltételezzük, hogy egy bizonyos betegségben szerepe van-e egy bizonyos génnek, erről úgy lehet meggyőződni, hogy ezt a gént eltávolítják vagy felerősítik. Ez egyaránt fontos a gyógyszeriparnak és a diagnosztikának is - hangsúlyozta a kutató.

A professzor szerint egy sor olyan betegség van, ahol néhány gén kiemelt szerepet lát el a betegség kialakulásában, a gének alul- vagy túlműködését kell kiküszöbölni. Ilyen a cukorbetegség, a Parkinson-kór, ilyen lesz talán az idegsejtek sorvadásával járó betegségek némelyike, illetve az immunhiányok, ahol a beteg fertőzésekre és tumorok kialakulására fokozottan hajlamos.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×