eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kávé cukorbetegséget okozhat

A krónikus kávéfogyasztás növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét - állapította meg két frissen végzett, de egymástól független kutatás. Az InfoRádió által megkeresett táplálkozási tanácsadó emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a stimuláló italok - kávé, tea, alkohol - együttes fogyasztása felerősíti hatásukat, ami veszélyes lehet.

Gulyás Tamás aneszteziológus szakorvos, táplálkozási tanácsadó azt mondta: a különböző stimuláló italok egymással is kölcsönhatásba lépnek, így másfajta hatást fejtenek ki, mint önállóan fogyasztva.

A kávénak és az alkoholnak együtt például kiszámíthatatlan hatása lehet. Sőt, a szakorvos szerint annak is el kell gondolkodnia az egészségügyi kockázatokon, aki reggelente kávét és teát is fogyaszt.
Elmondta azt is, hogy a koffein önmagában értágító hatású. A kávé hatására azonban adrenalin szabadul fel a mellékveséből, amely érszűkítő hatású.

A legfrissebb kutatások azt is bebizonyították, hogy az emberek génállománya határozza meg, hogy milyen hatással van rájuk a kávé. Egyes embereket stimulál, míg másokra nincs hatással.

A kávéra jellemző az is, hogy közvetlenül emeli a vércukorszintet, amire azonban a szervezet inzulinválaszt ad, amelyre igen alacsony vércukorszint jellemző. Ez a hullámzás cukorbetegséghez vezet hosszú távon.

A krónikus kávéfogyasztás azonban nemcsak a cukorbetegség kockázatát növeli, hanem a koleszterinszintet is, mivel emeli a szabad zsírsavak koncentrációját.

Bár a tea is tartalmaz koffeint, hatása mégis eltér a kávé hatásától. Míg a kávéban lévő koffein azonnal, még a gyomorból felszívódik, a tea koffeinje a csersavakhoz kapcsolódik, ezért csak lassan szívódik fel. A szervezetnek így könnyebb kiegyensúlyozni a hatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×