Nem értenek egyet a brit és amerikai kutatók abban, milyen hatásai vannak a tengeri hal fogyasztásának az állapotos nőkre és magzataikra. Az európaiak szerint a halhús olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek feltétlenül szükségesek az agy fejlődéséhez, míg az amerikaiak szerint veszélyes túlzásba vinni a halevést.
Utóbbiak úgy érvelnek: a tengeri halak szennyezett vizekben élnek, ezért testükbe nehézfémek, többek között higany is jut, ami súlyosan károsíthatja a magzatot. Éppen ezért azt javasolják: a terhes nők heti ne egyenek többet 340 gramm tengeri halnál.
Feltétlenül szükséges tápanyagok
A halak húsa azonban omega-3 zsírsavakat és egyéb, az agy fejlődéséhez létfontosságú tápanyagokat is tartalmaz, ezért a britek csupán annyit javasolnak a várandós nőknek, hogy tartózkodjanak a cápa, a kardhal, a nyársorrú és a tonhal húsának fogyasztásától, mert ezek élnek a leginkább szennyezett vizekben.
Egy új brit kutatás annak alapján vizsgálta kilencezer gyerek fejlődését, hogy édesanyjuk mennyi halhúst fogyasztott terhessége alatt. Az eredmény szerint azon anyák utódai, akik az amerikaiak által meghatározott mennyiségnél több halat ettek, magasabb IQ-val, jobb szociális és kommunikációs képességekkel rendelkeztek.
Azok a gyerekek, akik anyja egyáltalán nem fogyasztott halat, minden tekintetben rosszabbul teljesítettek.