eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar tudósok felfedezték az érelmeszesedés okát?

A 90-es években finn, majd ausztrál kutatók nanométeres nagyságrendű - a hagyományos baktériumoknál akár százszor is kisebb - "baktériumokról" számoltak be. Szegedi szakembereknek a világon először sikerült emberi érfal-mintákból kitenyésztenie ezeket a szervezeteket, amelyek egyébként - a csoport vezetője szerint - nem is baktériumok, hanem sokkal egyszerűbb, az élő és az élettelen határán lévő részecskék, vagyis nanobionták.

A nanobionták olyan nanométeres (a milliméter milliomod része) tartományba eső - a jelenleg ismert baktériumoknál akár százszor kisebb - részecskék, amelyek fontos szerepet játszhatnak különböző meszesedési folyamatokban. Megjelenése kezdeményezheti a mészlerakódást például az érfalban - mondta el az InfoRádióban Puskás László.

A Szegedi Biológiai Központ főigazgatói csoportjának tudományos főmunkatársa szerint fontos előrelépés lehet a meszesedés kezelésében, kialakulásának megakadályozásában a pontos mechanizmus ismerete, hogy melyek azok a fehérjék, amelyek közre játszanak ezeknek a részecskéknek a kialakulásában.

Van egy elméleti határ aközött, hogy valami élő vagy sem: minden élőlényben van egy olyan "masinéria", ami a fehérjéket alkotja, azonban a nanobionták olyan kicsik, hogy nem férne bele egyetlen riboszóma, vagyis fehérjealkotó "gyáregység" sem. A nanobionták tehát - legalábbis a magyarok szerint - inkább élettelenek, mint élők.

"Finn, és amerikai tudósok korábban kőzetekből, kőzetlenyomatokból, a finnek vesekőből és vérből is izolálták ezeket a részecskéket. A magyar kutatók voltak azonban az elsők, akik meszes érmintákból izoláltál a nanobiontákat" - jelentette ki Puskás László.

A Szegedi Biológiai Központ főigazgatói csoportjának tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elárulta: a kísérletek azt mutatják, hogy azokban az erekben, amelyekben kiterjedt meszesedés fordult elő, sokkal gyakrabban mutathatók ki ezek a parányi részecskék. A kutatás ott azonban még nem tart, hogy nagy biztonsággal ki lehessen jelenti: ezek a nanobionták okoznak betegségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×