INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

Harcképtelen skorpió a szurikáta edzőpartnere

Infostart

Egy kutatás szerint a szurikáta kölykök maguktól nem tudják, hogy miként egyenek meg olyan veszélyes állatokat, mint például a skorpió, ezért szüleik tanítják meg őket erre.

A megfigyelések szerint a felnőtt szurikáták először elpusztult állatokat hoznak a fiatal egyedeknek. Később élő, de harcképtelen zsákmányt hoznak, majd még később együtt vadásznak a fiatal állatokkal.

Az emlősök közül hasonlóan egyértelműen csak a Homo sapiens neveli utódait. Az állatvilágban csak a hangyáknál figyelték még meg azt, hogy tanítják egymást.

A cambridge-i egyetem tudósai több éven át figyelték meg Dél-Afrika vadon élő szurikátáit. A kisemlősök maximum negyven egyedet számláló csoportokban élnek, különösen száraz körülmények között.
A felnőtt példányok fokozatosan tanítják meg a zsákmány elejtését. Amikor a kölykök még kicsik, halott skorpiókat, gyíkokat és pókokat hoznak nekik. Később a harcképtelenné tett, de még élő állatok következnek. A skorpiók esetében például előbb leharapják a farok tüskéjét, és csak ezután adják oda a zsákmányt a kicsiknek - mondta az egyik tudós, Alex Thornton.

Az oktatás egyértelműen a faj túlélését szolgálja, hiszen a kölykök olyan tudás és képesség birtokába jutnak, amely segíti őket a túlélésben. Ennek azonban ára is van, amelyet a felnőtt példányok fizetnek meg, hiszen az oktatással töltött időt felhasználhatnák táplálkozásra is.

A kutatók szerint a fiatalabb egyedek oktatása csak olyan körülmények között alakul ki, ahol a kölykök pusztán figyeléssel nem tudják elsajátítani a szükséges képességeket.

Alex Thornton szerint valószínűleg sokkal több olyan faj van az állatvilágban, ahol a felnőttek tanítják kicsinyeiket, mint ahogy azt a tudósok korábban feltételezték.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018