INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

Elolvad a grönlandi jég

Infostart / InfoRádió

A globális éghajlatváltozás már közvetlen veszélyt jelent Grönland jégtakarójára. A brit kormány által közzétett jelentés szerint a földi légkör széndioxid-tartalma már vészesen közel jár ahhoz a kritikusnak tartott értékhez, amely felett a tudósok visszafordíthatatlan változásokat valószínűsítenek.

A szakértők szerint 2050-ig az 1990-es szinthez képest 30-40 százalékkal kell csökkenteni a széndioxid-kibocsátást ahhoz, hogy az átlagos globális hőmérséklet-emelkedés ne legyen nagyobb a következő évtizedekben 2 foknál.

A megfelelő intézkedések elmaradása esetére azonban a jelentés készítői azt jósolják, hogy a következő évtizedben a legtöbb nyár olyan szélsőségesen forró lesz Európában, mint a 2003-as, amelynek hőhullámában harmincezren vesztették életüket.

Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy a klímaváltozás a grönlandi jégtakaró elolvadását okozza, amivel elvész a föld édesvízkészletének 10 százaléka, a tengerek szintje pedig 7 méterrel emelkedik meg.

Melegrekord az Északi-Sarkon

A National Geographic Magyarország internetes oldala január 24-én azt írta, hogy megdőlt a melegrekord az északi sarkvidéken.

A cikk szerint a Föld legészakibb lakott településén, Ny-Alesundban a januári nappali hőmérséklet rendszerint mínusz 12 Celsius fok körül mozog, január 4-e óta azonban a hőmérséklet fagypont felett van az egykori bányászfaluban.

Január 16-án plusz 6,5 Celsius fok volt, ami két fokkal magasabb az eddig valaha mért legmagasabb januári hőmérsékletnél. Január közepéig eddig átlagosan 10 Celsius fokkal volt magasabb a hőmérséklet, mint az előző évek első hónapjában.

Nemcsak meleg van, hanem a hónap közepéig háromszor több csapadék hullott, mint egyébként szokott. A melegnek köszönhetően olvad az eddig lehullott hó is.

A sarkvidékeken a kutatók mintegy húsz éve tapasztalják a hőmérséklet fokozatos emelkedését. A klímamodellek a legnagyobb mértékű felmelegedést az elkövetkező évtizedekre is az Arktiszon és az Antarktiszon jósolják.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018