eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Gulácsi Péter (j) védi Gareth Bale (k) lövését, mellettük Lovrencsics Gergő (b2) és Baráth Botond (elöl) a Magyarország - Wales Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. június 11-én. A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Bale és Ramsey jelenti a fő veszélyt a svájciakra

Az olaszok a nyitó mérkőzésen aratott sima, 3-0-s győzelme után még fontosabbá vált a walesi és a svájci csapat számára is, hogy ne csak ponttal, hanem pontokkal kezdje a tornát. Egy esetleges győzelem óriási lépést jelentene a továbbjutás felé.

Mind a két csapat részt vett, sőt, az egyenes kieséses szakaszba jutott a 2016-os Európa-bajnokságon. A walesiek akkori keretéből mindössze nyolcan maradtak a mostani tornára, Joe Allen, Gareth Bale, Ben Davies, Chris Gunter, Wayne Hennessey, Aaron Ramsey, Danny Ward és Jonny Williams. A 26 játékosból mindössze ketten nem az angol bajnoki rendszerben szereplő klubot képviselnek, a többség a Premier League-ben töltötte a 2020–2021-es idényt (ideértve a hivatalosan a Real Madridhoz tartozó, a Tottenham Hotspurnek kölcsönadott Gareth Bale-t is), ugyanakkor akadnak az angol második osztályból beválogatott játékosok is.

Ilyen Tom Lockyer a Luton Townból, valamint az angol bajnoki rendszerben szereplő két walesi klub, a Swansea és a Cardiff City összesen öt futballista. A 101-szeres válogatott, 31 éves Chris Gunter az angol harmadik vonalban (League One), a Charlton Athletic színeiben töltötte az idényt.

Gareth Bale mellett Aaron Ramsey tartozik még a La Manche csatornán „inneni” klubba, Aaron Ramsey, a Juventus középpályása. Ők ketten eddig 49 gólt szereztek a walesi válogatottban, a többiek együttvéve 21-et. A walesiek tavasszal kénytelenek voltak kapitányt váltani, az egyedüliek, akiknél nem az az edző dirigál, aki 2021 első napján a csapat élén volt. Ryan Giggset magánéletbeli büntetése miatt kénytelen volt a szövetség leváltani, helyette Robert Page dirigál. Page kitűnő játékos volt maga is, 41-szer játszott a válogatottban 1996 és 2005 között. Arról (is) nevezetes, hogy védő létére gólt is szerzett és csapatkapitány is volt játékoskorában az első négy angol bajnoki osztályban.

A walesieknél senki, a svájciaknál két játékos nyert bajnoki címet 2020–2021-ben. A horvát Dinamo Zagreb csatára, Mario Gavranović – az egyedüli futballista, aki mesterhármast szerzett a júniusi felkészülési mérkőzéseken –, valamint Christian Fassnacht, a svájci Young Boys középpályása.

Vladimir Petković válogatottjából Nico Elvedi, Breel Embolo, Admir Mehmedi, Ricardo Rodríguez, Fabian Schär, Haris Seferović, Xherdan Shaqiri, Yann Sommer, Denis Zakaria és Granit Xhaka volt kerettag 2016-ban is, de Embolo és Zakaria Franciaországban nem kapott játéklehetőséget.

Az A csoport második mérkőzése 15 órakor kezdődik Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A találkozó különlegessége, hogy korábban még soha nem rendeztek a világ ilyen keleti pontján Eb-mérkőzést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×