eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
jégkorong hoki nhl
Nyitókép: Ryan McVay/Getty Images

Kilépett az Orosz és a Nemzetközi Jégkorongszövetségből a KHL

Az oroszországi bázisú profi jégkorongliga (KHL) kilépett az orosz és a nemzetközi szövetségből (IIHF), így hasonlóan önálló státuszú lett, mint az észak-amerikai profiliga, az NHL.

Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta az IIHF több szankcióval is sújtotta a KHL-t, azok csapatait vagy KHL-játékosokat. Ezt megelégelve döntött úgy a KHL vezetése, hogy kilép az IIHF-ből, de ehhez szükséges volt, hogy hazája szövetségétől jogilag is önállósodjon. Így ugyanolyan helyzetbe került, mint a kanadai és amerikai klubokat tömörítő NHL.

A kilépéssel a KHL-es csapatoknak már nincs szükségük az IIHF átigazolási engedélyére, ha külföldi ligából szerződtetnek. Az eredetileg hároméves IIHF-büntetéssel sújtott CSZKA Moszkva ismét igazolhat Oroszországon kívülről hokisokat, szakembereket.

A KHL arról is döntött, hogy a ligában szereplő légiósokat elengedi az olimpiára és a világbajnokságra, amennyiben az adott hokis szövetsége igényt tart a játékára.

Több nemzeti szövetség az ukrajnai háború miatt úgy döntött, hogy a KHL-ben légióskodók szolgálataira nem számít. Mivel az oroszok jelenleg nem szerepelhetnek világbajnokságokon, ezért a KHL úgy határozott, hogy a bajnokság az IIHF-előírásokkal ellentétben nem áprilisban, hanem csak májusban - a vb alatt vagy után - ér majd véget.

A női orosz profiliga változatlanul tagja marad az orosz szövetségnek. "Nekünk az orosz szövetség a tagunk, nem a KHL. Innentől kezdve a KHL azt tesz a jövőben, amit akar. Az oroszokkal kapcsolatos jogszabályok változhatnak, de arról, amiről korábban döntöttünk, azok még mindig érvényben vannak" - kommentálta a KHL döntését Luc Tardif, az IIHF elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×